10_2018_hertenliefde_wandeling_VeggieSquad

Herten met een gebroken hart op natuurbrug Zandvoort

Op zondag 21 oktober organiseerde 14-jarige Iris uit Heemstede van ‘VeggieSquad’ samen met hertenfluisteraar Willem van der Sloot een wandeling naar de Natuurbrug over de Zandvoortselaan in Zandvoort.
Samen met Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren Amsterdam en zijn fractie, Statenlid NH Bram van Liere, Marco Deen PVV Zandvoort en een groep dierenactivisten bezochten ze de natuurbrug.

Iris: “In het afgelopen jaar leefden er verschillende groepjes herten (30 à 35) in de wijken van Zandvoort. Dit zijn ‘de vluchtingen’ van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze herten lopen in Zandvoort sinds er op ze geschoten word. Willem heeft elke dag voor deze herten gezorgd. Elke dag bracht hij de herten van het treinspoor veilig terug naar de Sophiaweg of naar Centerparcs waar deze herten o.a. leefden.”

Hertenliefde

De herten in de Zandvoortse wijken wilden weer terug naar de AWD vanwege de bronst, zegt Willem. “Helaas hebben ze de kortste route genomen en daardoor trekken ze aan het kortste eind, want wat wil het geval? Ze zijn over het hekje bij het Visscherspad gesprongen, vervolgens rechtsaf geslagen en staan nu bovenop de natuurbrug. Maar de natuurbrug is dicht! Midden op de brug staat een hek.”

De herten zijn dus nu in overtreding, want ze mogen hier niet komen van beheerder PWN. Maar ze zijn er al, en ze willen terug naar de AWD en dat mag dus ook niet. Het is echt heel erg zielig om te zien. Ze willen heel erg graag naar de hindes toe. Voor deze herten is er dus geen sprake van hertenliefde, maar eerder van een gebroken hart. Elke avond rennen ze onrustig heen en weer op de brug.

Ongelukken

Willem maakt zich zorgen: “Het hoge hek langs de natuurbrug loopt maar 150 meter door en gaat daarna over in een lager hek. Als de bokken naar de overkant willen en over het lage hek heen springen dan belanden ze op de Zandvoortselaan, en dan komen er ongelukken. Dit is waar ik iedereen voor waarschuw, maar het lijkt wel alsof niemand hier naar wil luisteren.”

“Vandaar de wandeling naar de Natuurbrug”, zegt Iris. We hebben verschillende raadsleden uit Amsterdam, wethouder Sharon Dijksma en de burgemeester van Zandvoort uitgenodigd. Zij waren niet aanwezig. “Dat vind ik erg jammer, want de afwezigen zijn mensen die besluiten nemen en stemmen over de AWD zonder dat ze, naar mijn idee, weten wat er echt speelt. Ik denk dat ze vooral rapporten over de AWD lezen. Ik vraag me af of de raadsleden van Amsterdam überhaupt wel eens naar één van de natuurbruggen zijn komen kijken of in de AWD zijn geweest. Johnas van Lammeren van de PvdD Amsterdam diende vorige week een motie in om het hek op de natuurbrug een week open te zetten. Deze motie is weggestemd, maar was dat ook gebeurd als deze raadsleden zouden weten wat zich op de natuurbrug afspeelt?”

(VeggieSquad is een groep kinderen en jongeren die zich inzet voor een diervriendelijke en milieuvriendelijke wereld.)