Heemsteedse organist schrijft boek over Haarlemse componisten

In 2017 is het respectievelijk 125 en 100 jaar geleden dat Hendrik Andriessen en Albert de Klerk werden geboren. Twee Haarlemse componisten die hun sporen in het Nederlandse muziekleven ruimschoots hebben verdiend. Voor de Andriessen/De Klerk Stichting was dat de aanleiding om van 15 september t/m 3 oktober het Andriessen/De Klerk Festival te organiseren.

Ter gelegenheid van het festival heeft de Heemsteedse organist en musicoloog Willem Jan Cevaal het boek ‘Twee musici in oorlogstijd’ geschreven. Twee musici in oorlogstijd beschrijft de ervaringen van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor beide musici een bewogen periode. Hendrik Andriessen zat een half jaar vast in gijzelaarskamp Haaren, en werd aan het eind van de oorlog met een gedeeltelijk beroepsverbod geconfronteerd. Albert de Klerk studeerde aan het begin van de oorlog af aan het conservatorium en probeerde zijn carrière op te bouwen. Historische foto’s en reproducties van archiefmateriaal maken de verhalen haast tastbaar.

Achterin het boek zijn twee cd’s opgenomen met historische opnames uit het omroeparchief. Ze vormen het klinkende bewijs van de muzikale kwaliteiten van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk.

Het boek is verkrijgbaar tijdens het Andriessen/De Klerk Festival (www.andriessendeklerkfestival.nl). De prijs bedraagt €22,50.