Missing image

Heel Heemstede herdenkt

De aula op de begraafplaats aan de Herfstlaan in Heemstede zit woensdagavond helemaal vol, de mensen staan tegen de muren, als dominee Aart Mak met zijn overweging begint. “Zoveel mensen, we delen dus met elkaar, bij een graf even praten, de ander luistert. Praat maar door over wat je meemaakt. Het is donker, je wordt niet gestoord, je mag mijmeren. De tijd doet er niet toe. Rouw kent geen tijd, wat vorig jaar gebeurde, is gisteren. Verdriet kan zo weer opkomen. Het litteken doet pijn. Morgen doen we weer andere dingen, nu zijn we even hier.” Het koor Haarlem Voices komt binnen en zingt ‘Abentlied’ van Joseph Reinberger. Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde. De chorale uit de Mattheus Passion Oh hoofd vol bloed en wonden. ‘Please I leave with you’ van Knut Nysted. ‘A good night’ van Bennet. Een kort concert, knap gedirigeerd door Sarah Barrett, gezongen door opvallend jonge koorzangers die je soms kippenvel bezorgden.

Veel lichtjes

Op de begraafplaats waren de paden verlicht met meer dan tienduizend lichtjes, kaarsen, vuurpotten, door de ploeg van voorman Jos Willemse verzorgd. Ondanks het druilerige weer waren er heel  veel mensen onderweg naar hun plek om te gedenken. Kinderen schreven op hartjes en sterretjes en hingen hun woorden in de herinneringsboom, waar ook een aantal houten hartjes hingen. Zangeres Yvonne Weijers zong op de naam die mensen konden opgeven. Met haar gitaarspel en zang, een ster die straalde! Zij speelde bij de trap die leidt naar de aanlegplaats waar Nico Tienpont zijn salonboot toonde waarmee een laatste tocht naar de begraafplaats gemaakt kan worden.

Basic Matters is een 2-mans band met een akoestische insteek. Mooie bewerkingen van oude songs op eigen wijze en eigen werk gemaakt vanuit de basis! Nieuw en zeer welkom net als de bloemen en boeketten die kleur geven in de donkere dagen. De harp van de Vrolijke Noot ontbrak gelukkig niet bij het columbarium en zorgde voor een mooie stemming. Op de paden tussen de graven hoorde je veel complimenten over de organisatie. Mooi als je er hard aan gewerkt hebt.

Ton van den Brink