Missing image

Hartstichting roept inwoners op regelmatig hun bloeddruk te meten

Regio – Dit jaar hebben ruim 3200 inwoners van Noord-Holland hun bloeddruk laten opmeten bij een regionaal bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Een op de drie [33%] bleek een verhoogde bloeddruk[1] te hebben, 2% van hen had zelfs een ernstig hoge bloeddruk[2]. Zonder ingrijpen, lopen deze mensen een aanzienlijk risico een hart-of vaatziekte te ontwikkelen. De Hartstichting verwacht dat meer inwoners van Noord-Holland nietsvermoedend met een hoge bloeddruk rondlopen. Daarom roept zij inwoners van 40 jaar en ouder op om regelmatig te meten, ook als zij zich gezond voelen.

Als je een hoge bloeddruk hebt, kun je vaak nog maatregelen nemen om je bloeddruk te verlagen. Dit kan door gezond te leven. Denk aan niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Soms adviseert de huisarts medicijnen te gebruiken. Als de gemiddelde bloeddruk van alle Nederlanders met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld als alle mensen hun dagelijkse zoutinname met 1/3 verminderen.

Als je een bloeddrukmeter hebt, kun je thuis je bloeddruk meten. Thuis meten heeft als voordeel, dat je voldoende rust kunt nemen voor een meting en zo nodig, de meting kan herhalen. Steeds meer werkgevers bieden bloeddrukmetingen aan. En ook bij veel thuiszorgwinkels kun je hiervoor terecht. Alleen als de bloeddruk ernstig verhoogd is (vanaf een bovendruk van 180 mmHg), of ook na een aantal metingen op verschillende momenten boven de 140/90 is, dan is een bezoek aan de huisarts nodig.

Foto aangeleverd door Hartstichting.