Nieuwe Haerlem Jaarboek: van muziek tot vleermuizen en van HFC tot Van Loghem

Haarlem –  Op woensdag 14 juni verschijnt het Jaarboek Haerlem, de jaarlijkse uitgave van de Historische Vereniging Haerlem. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Jos Wienen, in zijn rol als voorzitter van Het Haarlemsche Muziekfonds. Dat zal gebeuren in het Verwey Museum Haarlem. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Ampzing Genootschap. 

Zoals gebruikelijk is de inhoud van het Haerlem Jaarboek gevarieerd. Er zijn drie bijdragen waarin Haarlemse muziekgeschiedenis centraal staat: Sabine Lichtenstein beschrijft het leven van Leonard Schlegel (1844-1913), ‘de Haarlemse Brahms’; Peter Bruyn neemt je mee naar het eerste Haarlemse popfestival van 1972 in het Noorder Sportpark; en Henk Kaan vertelt over de restauratie van het Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk, die mede noodzakelijk was vanwege de uitwerpselen van een kolonie dwergvleermuizen! 

Een bijzonder artikel is dat over HFC, de eerste voetbalkampioen van Nederland – een verhaal waarin uiteraard ook de Haarlemse sportlegende Pim Mulier figureert. Even bijzonder dat over de Coöperatieve Diner-Vereeniging, een soort maaltijdbezorger avant la lettre. 

In het Jaarboek 2022 komt natuurlijk ook het jaar 1572/73 aan bod: het Beleg van Haarlem 450 jaar geleden. Aan de hand van een aantal ‘nieuwsprenten’ uit die tijd neemt Johan den Hertog de lezer stap-voor-stap mee in het beleg. In een andere bijdrage komt de muiterij aan de orde die vlak na de overgave van de stad onder de Spaanse troepen uitbrak. 

Natuurlijk ontbreken de gebouwde omgeving en het stadsbeeld niet. André Numan besteedt aandacht aan de voorganger van de rechtbank aan de Jansstraat. Rudolphine Eggink schrijft over Haarlems beroemdste architect, Han van Loghem; in 2022 was het honderd jaar geleden dat zijn woningbouwcomplex Tuinwijk-Zuid werd opgeleverd. 

Het Jaarboek is voor € 17,50 vanaf 14 juni verkrijgbaar in de boekhandel en bij de Vereniging Haerlem (penningmeester@haerlem.nl).

Bij de foto: Een deel van het Jaarboek-omslag, verwijzend naar dwergvleermuizen van wie de uitwerpselen eens voor malaise zorgden in het orgel van de Bavokerk!