Haarlemse jongeren spelen theatervoorstelling ‘Kruistocht in spijkerbroek’

Op donderdag 21 en vrijdag 22 december om 19.30 uur speelt Theater Artemis in de Toneelschuur te Haarlem de theatervoorstelling ‘Kruistocht’, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek”.

Hele generaties groeiden op met Thea Beckmans klassieker. Ook op theatermakers Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz maakte het boek een onuitwisbare indruk. Hun voorstelling Kruistocht… bekijkt Beckmans boek vanuit deze tijd.

Twintig jaar geleden lagen de begrippen ‘kruistocht’ en ‘heilige oorlog’ ver achter ons. Maar sinds elf september lopen wij in onze moderne spijkerbroek nieuwe kruistochten. En wie weet wat de toekomst brengt? Als Beckman haar boek nu had geschreven, wie zou dan haar hoofdpersoon zijn? Een geradicaliseerde jongen uit Amsterdam-West? Het kind van een boze PVV-stemmer? Kruistocht… is een voorstelling over moed, vriendschap, kuddegedrag en de grote strijd tussen Oost en West.

Vijftien Haarlemse jongeren spelen het leger van 10.000 man dat voorbij trekt in de voorstelling. Een belangrijke rol, omdat ze naast een sfeer ook via digitale berichten live commentaar leveren op het stuk, de acteurs, het boek, het publiek en de huidige samenleving.

Kaarten voor ‘Kruistocht, een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek’ zijn verkrijgbaar via www.toneelschuur.nl, telefonisch op 023-5173910 of aan de kassa van de Toneelschuur.

Foto: Kurt van der Elst.