Grote zorgen over toename aantal verdrinkingen

Het aantal verdrinkingen lag in 2018 beduidend hoger dan in voorgaande jaren. In 2018 verdronken in Nederland 112 mensen, meer dan in 2017 (85). Ook gisteren meldden diverse media dat er weer drie mensen zijn overleden door verdrinking.

Reddingsbrigade Nederland maakt zich grote zorgen over deze toename. Directeur Koen Breedveld: “Door het warme weer trokken heel veel Nederlanders in 2018 naar het water. De reddingsbrigades hebben dat ook gemerkt. Vorig jaar kwamen strandbrigades 7900 keer in actie, 2400 keer vaker dan het jaar ervoor.”

Het warme weer is volgens Breedveld niet de enige reden waarom er meer aandacht moet komen voor het voorkomen van verdrinkingen. “Kinderen worden steeds minder motorisch vaardig, dat heeft ook invloed op de zelfredzaamheid van burgers in het water. We zwemmen ook minder vaak dan vroeger. We poedelen dan wel vaker als het 30 warm is, maar we zwemmen minder vaak. Ook dat vergroot de kans op verdrinkingen. Bovendien hebben we nog steeds te maken met mensen die uit andere landen komen die niet met waterrecreatie opgroeien. De kans is dan groter dat die mensen zich er niet van bewust zijn dat je je kind op zwemles moet laten gaan, dat je niet moet zwemmen als je alcohol hebt gedronken, wat muien zijn of dat je kramp kunt krijgen tijdens het zwemmen.”

Reddingsbrigade Nederland bepleit dat er meer gedaan wordt om verdrinkingen te voorkomen. Via een natte gymles of bij lessen aardrijkskunde of geschiedenis kun je kinderen prima bagage mee geven om veiliger te zwemmen. Zwembaden, -scholen en – verenigingen kunnen kinderen stimuleren om niet alleen hun A-diploma te halen, maar ook B en C en daarna ook te blijven zwemmen.
 


Lifeguards halen zwemmer uit het water. (Foto: RN).