Groot steentijd-evenement in historisch museum ‘Huis van Hilde’ te Castricum

Castricum – Hildes Verjaardag, de dag waarop archeologiemuseum Huis van Hilde de verjaardag van Hilde viert, was al een begrip in de regio; elk jaar kwamen er zo’n 2000 bezoekers af op het thema-evenement. Door corona kon Hilde haar verjaardag tijdelijk niet vieren maar dit jaar pakt Huis van Hilde extra groot uit. Op zondag 18 juni van 11.00 tot 17.00 uur maak je een reis door de steentijd met héél veel demonstraties, workshops, spelletjes, proeverijen en nog veel meer voor het hele gezin. Museum Huis van Hilde is gevestigd aan het Westerplein 6 te Castricum.

Stap de steentijd

Het thema van Hildes Verjaardag is dit jaar ‘Stap in de steentijd’. Buiten op het plein voor Huis van Hilde lijkt het alsof je een prehistorisch dorp binnenstapt. De vuursteensmid maakt pijlpunten voor de jacht, de huidenlooier maakt kleding van dierenhuid, de boogbouwer laat zien hoe je van hout een kaarsrechte pijl en kromme boog maakt en bij de huizenbouwer ontdek je hoe mensen vroeger woonden. De muzikanten zorgen voor prehistorische klanken op hun snorrebotten, trommels en fluitjes.

Doe de oertijd

Natuurlijk kun je tijdens Hildes Verjaardag ook zélf ervaren hoe het was om in de steentijd te leven. Check je skills tijdens het speerwerpen op de boogbaan, sluip stilletjes door het gras van de daktuin en probeer de dierenhuiden te herkennen en ontdek hoe je zelf vuur kunt maken of bot kunt bewerken tot een ketting. In de workshops leer je prehistorische verhalen schrijven door Linda Dielemans (auteur ‘Onder de golven’) of oertijd-mensen tekenen onder leiding van illustrator Kelvin Wilson. 

Proef de prehistorie

Alle zintuigen komen aan bod tijdens Hildes Verjaardag want er is ook een prehistorische proeverijDe mensen in Doggerland aten vaak vegetarisch maar ook insecten! Durf jij het aan? Natuurlijk zijn er in het museumcafé van Huis van Hilde ook lekkere taartjes van nu te krijgen.

Duik dieper in Doggerland

Het thema van Hildes Verjaardag sluit aan bij de tijdelijke tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’. Tijdens Hildes Verjaardag leer je in lezingen van archeologen Luc Amkreutz en Linda Dielemans meer over het landschap, de dieren en de mensen van Doggerland. Ook verhalenvertellers Philip van der Zee en Bastiaan de Zwitser zijn van de partij met de mooiste verhalen over de prehistorie.

Toegang en tickets

Kijk voor meer informatie ook op www.huisvanhilde.nl/hildesverjaardag.

Huis van Hilde vindt u aan het Westerplein 6 te Castricum.

Foto aangeleverd.