Grijze pilaar in centrum Haarlem wordt groene oase

Haarlem heeft er een hotspot bij: De Dakkas. Op dinsdag 12 juni opent dit groene, transparante horecapaviljoen op een van de lelijkste gebouwen van de stad: een parkeergarage. Toch biedt de bovenste etage van parkeergarage De Kamp een van de mooiste uitzichten op de stad. Een bijzondere plek om te ontspannen, heerlijk te eten en drinken en te genieten van bijzondere exposities en optredens. Je hebt er de stad aan je voeten en uitzicht op zee. Het glazen onderkomen op het dak heet Dakkas.

De droom

Overdonderd door de combinatie van rust en een verbluffend uitzicht kwam Dennis de Waart in 2014, toen hij zijn auto parkeerde in De Kamp, op het idee van De Dakkas. De bovenste verdieping van de parkeergarage werd niet meer gebruikt, maar bleek wel een van de meest bijzondere plekken van de stad. “Daar moet iets moois van te maken zijn”, dacht hij.

Duurzaam horecapunt en podium

De Dakkas is een groot paviljoen met een terras van maar liefst 345 m². In de planning staat nog een groots stadspark. Op deze plek word je letterlijk even boven de drukte van de stad uitgetild. Uitzichtpost, horecapunt en podium, met een programmering op het gebied van muziek, media en debat. De locatie is volledig rolstoeltoegankelijk. De komst van De Dakkas is tevens de start voor het geheel vergroenen van de betonnen parkeergarage, die nu nog als een grijze pilaar midden in het centrum staat.

foto: Helene Wiesenhaan