‘Gluren bij de buren’ in de Heemhaven

Door Harry Opheikens

Heemstede – ‘Gluren bij de buren’ gebeurt tijdens het uitlaten van de hond, bij het wandelen of wanneer dan ook als de gordijnen van de buren open zijn, dan wordt er wel even ‘gegluurd’. Zondag 4 februari had de betekenis van ‘Gluren bij de buren’ een heel andere insteek. Het is een initiatief van ‘Stichting de Bühne’, die met minimale financiën en maximale energie en tijd vele huiskamers en tuinen (zomers) omtovert tot podia voor amateurkunstenaars en ontmoetingsplekken voor buurtbewoners. Het is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement. Vooral in Haarlem waren veel podia. In Heemstede was er slechts één!

Heemhaven
Afgelopen zondag 4 februari was de bewonersruimte van de Heemhaven de locatie in Heemstede. Muziekband ‘Music Corner’ was voor de bewoners uitgenodigd op deze locatie en is al jaren een vaste deelnemer van dit evenement, aldus zangeres Anneke de Graaf. Haar voorkeur gaat wel uit naar de zomeredities, want dat kan lekker buiten. Ze wordt begeleid door Bon op gitaar, Kez op basgitaar en Patrick op drums. 

Terwijl de bewoners van de Heemhaven nog lekker zitten te smikkelen van hun middageten kunnen ze alvast luisteren naar de soundcheck van de band en die klinkt al goed, want van verschillende kanten komt applaus. Langzamerhand vult de ruimte zich met bewoners, want de eerste van drie optredens staat gepland om half twee. Het is lekkere rustige muziek van o.a. Jimmi Hendrix, Shocking Blue, Adele en nog een grote variatie aan bekende nummers komt voorbij. De bewoners genieten zichtbaar en worden ondertussen uitstekend verzorgd door het personeel en verschillende vrijwilligers van de Heemhaven.

De verzorging droeg t-shirts met de tekst ‘omdat goede zorg heel persoonlijk is’ en dat werd deze middag ook weer uitgedragen. Met passie voor het werk en de dankbaarheid van de bewoners is de verzorging druk in de weer. En ja, er is een personeelstekort, maar gelukkig zijn er ook veel vrijwilligers, maar ook daar mogen er wel meer bij. Vele handen maken licht werk. Tijdens het concert wordt het publiek verwend met een drankje en frituurhapjes. Onder het genot van een bitterballetje of iets anders werd er geluisterd naar de muziek van ‘Music Corner’. Een half uurtje is dan snel voorbij, maar gelukkig volgen er nog twee optredens. 

Gluren bij de Buren is een prachtig evenement en bezoekers hiervan hebben een ruime keuze uit het programma om al wandelend of fietsend naar andere locaties te gaan om te ‘gluren bij de buren’. Het stimuleert het blijvend sociaal contact en, omdat er geen entree betaald hoeft te worden, kun je overal gemakkelijk binnenstappen. Er zijn podia in openbare gebouwen, maar ook in de gewone huiskamer. Het wordt allemaal mogelijk gemaakt door crowdfunding, subsidies, fondsen en sponsoren, maar de organisatie is ook erg blij met de giften van bezoekers. Bij alle podia staan dan ook potten voor een donatie.

Foto: Harry Opheikens.