Gezellige voorstelling voor allerkleinsten: Krulmuziek maakt kinderen blij!

Heemstede – Muziek voor de allerkleinsten en ze op een speelse manier interactief prikkelen en kennis laten maken met klassieke muziek. Zulke concerten vinden plaats op zondag 29 december in de Oude Kerk op het Wilhelminaplein, uitgevoerd door het virtuoze ensemble Krulmuziek. Het ensemble bestaat uit violiste Hester Verhoeff, altvioliste Zdenka Prochazkova, cellist Sebastiaan van den Bergh en multi-muzikante (onder andere dwarsfluit) Félice van der Sande, tevens muziek-op-schootspecialist. Sebastiaan van den Bergh doet uit de doeken wat de kleintjes kunnen verwachten.

Sebastiaan: “We doen drie concerten voor drie leeftijdscategorieën in de Oude Kerk. Dat doen we bewust, omdat de kleintjes per leeftijdscategorie het concert maar tot op zekere hoogte aankunnen.  Om 14 uur starten we met het Baby Speelconcert (0+), dat ongeveer 30 minuten duurt.  We brengen en komen zelf met de muziek voornamelijk naar de baby’s toe. Baby’s hebben namelijk nog niet de behoefte om zelf mee te doen. We hebben er wel een item inzitten, met rammelaars. Die hebben we speciaal laten maken, zodat ze op het ritme mee kunnen rammelen. Het gaat er bij deze groep vooral om dat ze de muziek en de uitgevoerde dans en choreografie ontvangen, herkennen en waarnemen.

Om 15 uur spelen we het Dreumes Speelconcert (1,5 – 2,5 jaar), dat ook 30 minuten duurt. We vinden het zelf grappig om te zien dat het in deze leeftijdscategorie heel andere kinderen zijn: die willen veel meer interactief meedoen en meebewegen. Zij ontdekken de muziek op een veel fysiekere manier. Zij lopen en stampen bijvoorbeeld liever en daar spelen wij op in.  

Het Peuter Concert (2,5 t/m 6 jaar) om 16 uur daarentegen, wordt veel meer inhoudelijk ervaren. De voorstelling die we daar geven is gebaseerd op het boek ‘Hé, wie zit er op de w.c.?’ van Harmen van Straaten. Dat heeft Félice op een heel goede manier in een verhaal verwerkt. In dit concert zijn we meer inhoudelijk met het verhaal en de muziek bezig, omdat deze leeftijdscategorie zich daarvan bewust is en dit niveau aankan. Daar kun je dan veel meer mee doen.

We spelen op deze concerten muziekstukken van verschillende componisten, onder meer van Mozart, Haydn, Bizet, Boccherini en Debussy. Je zult denken dat bijvoorbeeld Debussy niet altijd makkelijke muziekstukken heeft. Alle muziek is eigenlijk geschikt om te gebruiken. Muziek kun je op twee manieren beluisteren: je kunt enerzijds luisteren naar de klanken die je over je heen krijgt, zoals de kleintjes worden geprikkeld en anderzijds kun je heel analytisch en bewust naar de muziek luisteren, met verwachtingen, zoals volwassenen vaak doen. Bij de moeilijkheidsgraad speelt ook de sfeer mee van het muziekstuk en of het stuk druk of rustig is. De muziek van Debussy is bijvoorbeeld energiek, maar toch op een bepaalde manier geschreven dat het door de kinderen niet ervaren wordt als moeilijk. Het is een ontdekkingsreis die wij laten zien en horen en die wordt ‘gevoeld’, met beweging en dans, zodat kinderen deze indrukken makkelijk tot zich kunnen nemen”, aldus Sebastiaan.

Meer informatie en kaarten à 10 euro via http://www.podiaheemstede.nl. Kaarten ook aan de zaal verkrijgbaar.

Bart Jonker

Foto’s aangeleverd door Krulmuziek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA