Door Bart Jonker
Bennebroek – Voor een assortiment van diverse en mooie wijnen of voor kwaliteitsdigestieven en distellaten kun je goed terecht bij Wijnhuis Bodde aan de Zwarteweg 30 in Bennebroek. Zeker met het oog op de naderende feestdagen. Eigenaar Danny Hooijberg heeft alle expertise in huis op het gebied van wijnen en dient zijn klanten graag van advies. De naam Wijnhuis Bodde komt van de vorige eigenaar Carlo Bodde, die zijn naam aan de winkel in 1982 gaf. “In 2017 heb ik deze zaak met behoud van de naam Bodde overgenomen, omdat deze winkel al een jarenlange bekendheid genoot”, vertelt Danny. “Dat was voor mij de meest voor de hand liggende keuze.”
Magister Vini
Danny Hooijberg is afgestudeerd vinoloog aan de Wijnacademie en is nu bezig met de zware opleiding ‘Magister Vini’, in Nederland de hoogst erkende wijnopleiding. “De opleiding beslaat een jaar diepe theoriekennis, daarvoor moet je echt flink studeren”, legt Danny uit. “Je krijgt scholing in vier verschillende onderwerpen. De lat ligt behoorlijk hoog en de examens zijn tamelijk zwaar om te behalen, want daar dien je een soort essays voor te schrijven. Dat kost heel veel studietijd, naast de winkel die ik alleen run. De kunst is om daarin balans te vinden. Nu met de drukke feestdagen, schiet het studeren er natuurlijk een beetje in, dus ik pak dat verder op in januari.”
Liefde voor wijn
De winkel is wijnhandel en slijterij, al vanaf 1960. “Toen ik de winkel overnam, heb ik als wijnliefhebber een assortiment opgebouwd voor ieder wat wils”, vervolgt Danny. “In de winkel heb ik een selectie gemaakt van toonaangevende wijnen. Uit Frankrijk voer ik de belangrijkste ‘appellations’ van Champagne, Elzas, Loire, Bordeaux en de Bourgogne. Dat doe ik ook voor de wijnen uit Spanje, Italië en Portugal. Al deze afwegingen zijn gemaakt op basis voor mijn gekoesterde liefde voor wijn.”
Ambassadeur Nederlandse wijnen
“Daarnaast probeer ik een ambassadeur te zijn voor de Nederlandse wijnen. Ik vind dat de kwaliteit van de Nederlandse wijnen met sprongen vooruit is gegaan, met een aantal wijnmakers op topniveau. Ik ben begonnen met Wijndomein Stokhem nabij Wijlre in Zuid-Limburg, met Pinot Noir en Chardonnay wijnstokken. Je moet je voorstellen dat de wijnbouw in Nederland eigenlijk al behoorlijk oud is, die was er al voordat er eeuwen geleden een koude periode intrad. In het verleden werd er ingezet op hybride druivenrassen. Dat zijn druivenrassen die zijn ingesteld op een bepaalde resistentie, vooral gezien onze bodem van klei en vocht. Door de klimaatopwarming gedijen steeds meer edele druivenrassen in Nederland, waaruit fantastische wijnen ontstaan. Deze klimaatopwarming heeft echter ook een keerzijde voor bijvoorbeeld Spanje en de Bordeauxstreek in Frankrijk. Daar gedijen helaas bepaalde druivenrassen minder goed”, aldus Danny.
Feestdagen
Met de feestdagen kun je dus geheid bij Wijnhuis Bodde slagen, of het nu gaat om een mooie wijn en bruisende bubbels als champagnes, crémants, cava’s of prosecco’s. Ook voor na de feestdis is er van alles bij Wijnhuis Bodde verkrijgbaar, zoals digestieven en likeuren. Danny geeft je graag desgewenst een gedegen wijnadvies bij je gerechten. Wees welkom. Of kijk op de website http://www.wijnhuisbodde.nl.
Foto boven: Danny Hooijberg in Graves, Bordeaux, bij Château de Rieufret. Foto’s aangeleverd door Wijnhuis Bodde.
Bewegwijzering Wijnhuis Bodde in de Bourgogne. Foto’s aangeleverd door Wijnhuis Bodde.


