Geen vuurwerkverkoop op zondag Oudjaarsdag, dus bestellen maar

Voor een knallende jaarwisseling moet je in Heemstede al vele jaren bij De Roos zijn. Op het gebied van kindervuurwerk, knalvuurwerk, vuurpijlen, cakes en compound vuurwerk kunnen ze je hier zeer goed informeren. Sinds 2004 wordt er volgens de laatste richtlijnen en strenge wetgeving gewerkt maar voor dit jaar wordt er meer gevraagd van het goed getrainde team.

31 december 2017 valt immers op een zondag en volgens ‘oude wetgeving’  mag er in heel  Nederland géén vuurwerk verkocht worden op een zondag. Het aantal verkoopdagen blijft overigens gewoon op drie. De Roos start dit jaar al met verkoop en uitgifte van de voorbestellingen op donderdag 28 december en zal ook los vuurwerk verkopen op vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Op zondag 31 december mag een vuurwerkwinkel wel open zijn maar slechts categorie 1 vuurwerk, ook wel kinder-vuurwerk genaamd, verkopen en uitgeven.

Hierdoor is het druk geworden met de voorverkoop en heeft de Roos extra mensen ingezet. Logistiek en veiligheid zijn hierbij natuurlijk van groot belang. “We hebben meer tijdsblokken voor het afhalen van de bestellingen op donderdag, vrijdag en zaterdag. En de laatste zaterdag van het jaar zijn we zelfs geopend van 8.00 tot 20.00uur”, zegt Alexander Mengerink van De Roos. “Echter, ik ben bang dat klanten op de 31e december hun neus zullen stoten die er niet van op de hoogte zijn dat er geen vuurwerk verkocht mag worden op zondag. Al zijn het maar de mensen die op wintersport zijn en op zaterdag-avond of zondag met oudjaar thuiskomen.”

Strenge wet- en regelgeving is in Nederland al geruime tijd van kracht, logistiek gezien zelfs de strengste in de wereld. Nergens wordt vuurwerk in kooien getransporteerd maar in Nederland gebeurt dat al vele jaren. De legale vuurwerkbranche blijft dan ook continu in gesprek met de overheid. Verbieden van vuurwerk zou illegale handel in de kaart spelen. Zo is in goed overleg de afgelopen jaren een aantal artikelen toegevoegd aan ‘categorie 1’ en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Minder letsel en minder klachten over Romeinse kaarsen en baby-pijltjes omdat die door de branche in verband met ‘verkeerd gebruik’ door de consument simpelweg uit de handel zijn genomen. Voor dit jaar is het categorie 1 vuurwerk in ieder geval een oplossing voor de liefhebbers die pas op zondag achter het verkoop verbod komen… Dan kunnen ze in ieder geval nog iets moois kopen uit de collectie van de Roos vuurwerk.

Binnenweg 110, Heemstede.