Freud en de psychoanalyse: dromen, herinneringen, kindertijd

Maak kennis met de psychoanalyse op donderdag 2 november in het Dolhuys te Haarlem! Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV) besteedt het Dolhuys aandacht aan de historie van psychoanalyse in combinatie met haar fascinerende relatie met strips.

Film- en Literatuurwetenschapper Yasco Horsman introduceert de belangrijkste ideeën uit de psychoanalyse door te laten zien hoe ze terugkeren in de strip. Strip en psychoanalyse delen namelijk meer met elkaar dan je op het eerste gezicht zou zeggen: beiden ontstonden aan het einde van de negentiende eeuw en waren geïnteresseerd in dromen, kindertijd en herinneringen. Aan de hand van een aantal stripdromen, stripherinneringen en kinderen in de strip bekijken we waarin strip en psychoanalyse met elkaar overlappen.

Yasco Horsman is universitair docent film- en literatuurwetenschap aan de universiteit Leiden. Hij promoveerde aan Yale University op een proefschrift over trauma en literatuur en schreef over cinema, animatie en strips en doceert een jaarlijkse cursus over de grafische roman.

Na afloop van het gastcollege van Yasco Horsman ben je tevens in de gelegenheid om onze unieke Freud tentoonstelling te bezoeken onder leiding van een rondleider. Speciaal voor het 100-jarig bestaan van de NPaV toont het Dolhuys originele werken uit het Freud Museum in Londen, de werken zijn voor het eerst in Nederland.

Nieuwsgierig geworden? Schaf een entreekaart aan in het museumcafé waar vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor €10. Het gastcollege start om 19.30 uur. Graag vooraf reserveren via www.hetdolhuys.nl/bezoek/kaartverkoop