Fotoproject door vluchtelingen uit de Koepel

Fotoclub De Luifel Heemstede heeft een uniek project gerealiseerd samen met Sawita uit Thailand, Faezeh, Muhammed, Tarek, Zarmina uit Syrië en Hadja uit West-Afrika. Allemaal (ex-)bewoners van De Koepel in Haarlem, mensen met en zonder verblijfstatus. Woensdag 12 juli werd naar aanleiding van dit project een foto-expositie geopend in het Heemsteedse raadhuis.

“Uitgangspunt voor dit inspirerende project was dat leden van de fotoclub en vluchtelingen met elkaar in contact kwamen en samen een onderwerp naar keuze fotografeerden”, legt fotocluboprichter en professioneel fotograaf Geek Zwetsloot uit. “De fotoclub zorgde voor camera’s en andere benodigdheden. Voorafgaand aan de fotosessies hebben we een paar leuke kennismakingsavonden georganiseerd. Vervolgens gingen groepjes van 2 of 3 vluchtelingen en fotoclubleden een paar keer op stap naar plekken die ze samen hadden uitgezocht. De stad en de markt waren populair, maar ook bijvoorbeeld de bollenvelden in het voorjaar. Interessant om plekken die voor ons heel vertrouwd zijn, te zien door de ogen van mensen die er voor het eerst komen!” Uit deze samenwerking is een serie foto’s voortgekomen over mensen, dromen, religie, markt en de omgeving. “Die foto’s willen we graag laten zien. De foto’s worden afgewisseld met uitspraken van de deelnemers over hoe ze dit initiatief hebben ervaren. Een andere kijk op onze streek. Zo ontstaat een levendige expositie met  op de muur geprikte foto’s en uitspraken.” In een film van Sawita wordt de sfeer in de Koepel goed weergeven.

Opening zonder gast

Khaled, een journalist uit Syrië die eerder columns schreef in de Heemsteder, was gevraagd de tentoonstelling te openen, maar hij bleek onbereikbaar. Geek heeft vele malen geprobeerd hem te bellen maar er kwam geen reactie. De leden van de fotoclub hebben hun fotomaatjes benaderd om naar de opening te komen, maar de opkomst was laag.

Het publiek was verrast over de manier van foto’s presenteren, een idee van Geek Zwetsloot. Ook de begeleidende teksten bij het beeld werken verhelderend.

De fototentoonstelling is te zien tot 1 september tijdens de openingstijden van het raadhuis.

Ton van den Brink.