Fietstocht ABC langs Haarlemse bouw(plannen)

Afgelopen vrijdag en zondag was een groep van zo’n 15 fietsers van zuid naar noord op weg door het Haarlemse Houtvaartkwartier. Er werd afgestapt bij een vijftal plaatsen maar ook tussentijds, waar Albert van der Stelt stedenbouwkundige van de gemeente Haarlem de gemeentelijke Ontwikkelvisie toelichtte. De fietsers namen deel aan een fietstocht die het ABC Architectuurcentrum Haarlem had georganiseerd in het kader van een zogenoemde Wijk-te-Kijk-tentoonstelling.

De fietstocht begon op het Emmaplein, waar Marisa Beretta de mogelijkheden belichtte tot herinrichting van het gebied rond de Nieuwe Bavo tot een volwaardig stadspark.
In de Koppestokstraat gaf Casper de Canne zicht op het plan van bewoners om het stenen spoorhuisje van de ondergang te redden.
Daarna kreeg Albert, de stedenbouwkundige, het woord. De tocht leidde naar en door het Remise-gebied en langs plaatsen uit de gemeentelijke Ontwikkelvisie voor dit gebied. Het plan komt er in het kort op neer dat er een groengebied met waterpartijen langs de spoorbaan wordt gecreëerd met daarin opgenomen een pad voor fiets en voetgangers van noord naar zuid met daarlangs woningen.
Vervolgens ging de tocht naar de rand van de stad net over de Randweg. In de binnentuin van het nieuwbouwproject Stack & Duet lichtte een zeer betrokken architect het project en de totstandkoming toe. Stack is het appartementsgebouw en Duet staat voor de woningen met praktijk/winkelruimte in de onderbouw.
Ten slotte kwam de tocht aan zijn einde in het volkstuincomplex Nooit Rust, waar de voorzitter van het bestuur, Paula Frederiks, toonde wat er zoal bereikt was sinds de oprichting van dit complex. Maar ook wat de toekomst zal brengen.

Al ruim 25 jaar organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem Wijk-te-Kijk-tentoonstellingen.
Aanleiding voor deze fietstocht is de Wijk-te-Kijk ‘Haarlem Zuid West; wonen & werken langs de lijn’ die tot en met zondag 16 januari 2019 in het ABC te zien is.
Haarlem Zuid West is vooral een woonbuurt. Toch zijn er langs de spoorlijn ook veel bedrijven aanwezig. Haarlem Zuid West is het stadsdeel van bekende Haarlemse iconen zoals de Nieuwe Bavo, de (onlangs gesloopte) NZH-remise, Haarlem Hoog en het zwembad de Houtvaart