Feestelijke opening Vrouw en Kind centrum Spaarne Gasthuis

Op zaterdag 6 april vierde het Spaarne Gasthuis de officiële opening van het nieuwe Vrouw & Kind centrum, in aanwezigheid van wethouder Jur Botter (Haarlem) en wethouder Mieke Mooij (Haarlemermeer). Met de opening van dit centrum is een groot deel van de zorg voor vrouwen en kinderen geconcentreerd in Haarlem Zuid. Gynaecologen, eerste- en tweedelijns verloskundigen, kraamzorg en kinderartsen werken in het Vrouw & Kind centrum intensief samen om de zorg voor deze patiëntengroepen steeds verder te verbeteren.  

De nieuwe kinderafdeling heeft een kindvriendelijke inrichting. Geen stereotype ziekenhuisgangen, maar warme kleuren, mooie visuals, zitjes en verschillende speelplekken voor kinderen van alle leeftijden. Het centrum omvat, naast de nieuwe kinderafdeling en de poliklinieken voor kindergeneeskunde en gynaecologie, ook de geboorteafdeling voor de hele regio. Daar kunnen vrouwen zowel onder begeleiding van hun eigen verloskundige, of, als dat nodig is, met de expertise van een gynaecoloog bevallen. 

Het Vrouw & Kind centrum werkt met de filosofie van gezinsgerichte zorg. Dat betekent dat moeder en kind na de geboorte niet meer gescheiden worden. Ook niet als een van hen of allebei extra zorg nodig hebben. In zeer compleet uitgeruste -suites kunnen moeder en baby samen verblijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat dat essentieel is voor de hechting. Ook op de kinderafdeling is het uitgangspunt dat ouders participeren in de zorg en nauw betrokken zijn bij de behandeling.


Fotograaf: DigiDaan