Carlos project Destruction

Expositie Carlos Casas vraagt aandacht voor ‘Bescherming van het koraalrif’

Van vrijdag 9 maart tot en met vrijdag 20 april exposeert de uit Cuba afkomstige Carlos Casas bij kantoorvakhandel ‘De Roos’ aan de Binnenweg in Heemstede.
Carlos toont werken in de etalages van de winkel. Op de avond van 14 maart is de kunstenaar persoonlijk aanwezig, maar ook op afspraak. Zijn tentoonstelling draagt het thema ‘Bescherming van het koraalrif’. Carlos vraagt met zijn bijzondere werk dringend aandacht voor de vernietiging van het koraalrif.

De vernietiging van het Koraalrif 

“De ‘Great Barrier Reef’ is een prachtig wonder van de natuur. Het is een ongelooflijk netwerk,  2.800 km lang, met meer dan 3.000 verschillende soorten koraal. 70% van de koraalriffen op onze planeet is verwoest. Slechts 5% van het koraalrif wereldwijd is in goede conditie. De menselijke populatie is gigantisch geworden en we vernietigen dit wonder wat al meer dan 10.000 jaar bestaat.

Onze aarde is aan het opwarmen. De afbraak van het koraalrif is een feit. Overbevissing leidt tot een toenemend aantal roofdieren dat koraal eet. De hoeveelheid gif in het water is ongelooflijk. Met name cyanide. Dit doodt meer dan 90% van het leven in het rif.

De snelheid waarmee deze vernietiging gepaard gaat is gigantisch. Er leven meer soorten vis op twee hectare van het koraalrif dan dat er soorten vogels zijn in heel Noord-Amerika.

Zelfs bij één graad opwarming van het water sterft het koraal. De omvang van deze vernietiging is ‘apocalyptisch’. Het is tijd om met onze hedendaagse technologie, de schade die we hebben aangericht te herstellen en het rif te beschermen. Dit kunnen we alleen doen door samen onze kinderen en toekomstige generaties goed voor te lichten. De tijd dringt! Wat we nodig hebben is een zeer hoog niveau van betrokkenheid, vriendelijkheid en goedheid om wereldwijd deze zo belangrijke boodschap te verspreiden. Genoeg is genoeg! Onze planeet heeft ons nodig!”, aldus Carlos Casas.