‘Even voorproeven’ van hartveroverend vioolspel

Dinsdagavond stelden Jaap Lampe, directeur Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem samen met programmeur Liesbeth den Boer persrelaties het nieuwe klassieke seizoen voor. Dat gebeurde in de kleine zaal van de Philharmonie, waar de aanwezigen al gauw de weergaloze akoestiek opviel. Lampe en Den Boer wisselden elkaar af voor wat betreft de presentatie van jonge, onbekende, gevierde en unieke musici en orkesten die het komend seizoen de plankiers van de Stadsschouwburg en de Philharmonie zullen bestijgen om het publiek in vervoering te brengen. Een van de genodigde gasten dinsdag was topviolist Niek Baar. Deze sprankelende Rotterdammer die al zes jaar in Berlijn woont, studeert en werkt, wist de aanwezigen zeer zeker in vervoering te brengen met zijn subtiele en zelfverzekerd spel. Waar af en toe een hoest of kuch te horen was tijdens de presentatie – niet vreemd in een periode waarin de griep flink heeft huisgehouden – was iedereen tijdens Baar’s uitvoering muisstil. In vervoering en, niet onwaarschijnlijk, ontroerd.

Het muzikale gedeelte vereist natuurlijk stilte en ingetogenheid en dat was geheel in tegenstelling tot de enthousiaste en bijna niet te stoppen Baar die lustig op de vragen inging van de programmeur. Overigens waren zij en Lampe ook bijzonder goed ingevoerd en rap van de tongriem gesneden terwijl zij het gehele klassieke programma kenbaar maakten.

Een andere gast was de pianist Rembrandt Frerichs die een improvisatie van klassiek en jazz weggaf. Vrolijk in het rood gestoken prikkelde hij de zaal. Nog levendiger werd de afsluiting van de avond toen Frerichs en Baar op verzoek van Den Boer samen musiceerden. Dat zij elkaar slechts een uur eerder voor het eerst de hand hadden geschud merkte niemand. Het bewijs van toptalent.

Wilt u weten wat er speelt kijk dan op www.theater-haarlem.nl