Door Eric van Westerloo
Heemstede – Eric Geels mag intussen een bekende Heemstedenaar worden genoemd. Hij volgt al jaren de commissie- en raadsvergaderingen van de gemeente. Hij is het heel vak niet eens met de wijze de politici bepaalde zaken op hun beloop laten. Hij mist het echte debat waarin standpunten worden gewisseld. Dat deed hem besluiten zich kandidaat te stellen, voor de door hem opgerichte lokale partij Samen Sterk Heemstede. Bij de verkiezingen van maart 2022 kwam hij een 13-tal stemmen tekort voor een zetel in de gemeenteraad. Dat weerhoudt hem niet de politiek kritisch te blijven volgen.
Aanvankelijk voorstander behoud monument
Hij wil zijn gedachten omtrent het voormalige postkantoor weleens aan deze krant toevertrouwen. Aanvankelijk was hij een voorstander om het oude gebouw te behouden. Er kon daar van alles in worden gevestigd.
Echter hij wijzigde zijn aanvankelijke standpunt en is nu tegen het vaststellen als gemeentelijk monument. Zijn ommezwaai kwam pas toen hij vernam dat de eigenaar van het pand door de gemeente werd dwarsgezeten. In goed vertrouwen had de eigenaar, Pentas projectontwikkeling, het pand aangekocht. Deze was niet over één nacht ijs gegaan en had zich uitvoerig door de gemeente laten informeren. Uit de gesprekken bleek dat er niets een compleet nieuw gebouw in de weg stond. Een gebouw passend in het geldende bestemmingsplan. Er werden tekeningen ingeleverd, wat tot een voorlopig goedkeuring van de welstandscommissie leidde.
Pentas sprak, na klachten van omwonenden, met de naaste buren. Zij wilde o.a. aanpassingen aan de hoogte en afzien van de sloop van de immense kelder. De Historische Vereniging pleitte voor behoud van het reliëf, het beeld aan de voorzijde en een glas-in-loodpartij. Tevens bracht de vereniging bij het college onder de aandacht dat het pand het beste een gemeentelijk monument kon worden. Het gemeentebestuur honoreerde dat verzoek en plaatste het pand op de monumentenlijst. De voorzieningsrechter liet weinig heel van het besluit van de gemeente en veegde het van tafel. Pentas beloofde niet voor 1 februari 2023 te gaan slopen. Dit gaf de gemeentelijke bezwarencommissie de tijd om de zaak te bekijken. Deze commissie was van oordeel dat Pentas op onderdelen gelijk had en de gemeente op een paar andere punten in het gelijk werd gesteld. Daarop besloot het college het pand opnieuw als monument aan te wijzen.
“Slager die zijn eigen vlees keurt”
Eric Geels verbaast zich over deze gang van zaken. Hij was bij de rechtbank aanwezig en had goed begrepen wat de rechter bedoelde. De gemeente had in 2010 en 2018 al eens een aanvraag afgewezen. In hun eigen monumentenverordening staat dat als een pand eenmaal is afgewezen er nooit meer een tweede (nieuwe) aanvraag gedaan kan worden. “Hier gaat het college nu volledig aan voorbij. Ik vind dat een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur ”, is de conclusie van Geels. “Dat het college zich o.a. heeft laten leiden door landelijke historische verenigingen vind ik kwalijk”, vervolgt hij. “Het is een slager die zijn eigen vlees keurt. De geraadpleegde specialisten zijn allemaal betrokken bij monumenten en is geen afspiegeling van de samenleving.” Eric Geels kan nog wel even doorgaan. “Vanuit de gemeenteraad blijft het oorverdovend stil. Moord en brand over het tekort aan woningen, nu kunnen er vijf bijkomen en opeens is een onbewezen monument belangrijker dan wonen.” Het wijzigen van de spelregels tijdens het spel vindt hij onverteerbaar. Het mag duidelijk zijn: Eric is het volstrekt niet eens met de gang van zaken en zal waar mogelijk van zijn democratisch recht gebruik maken om tegen het besluit te ageren. Er zullen ongetwijfeld rechtszaken volgen.
Foto: Eric Geels voor het voormalig postkantoor. Foto: Eric van Westerloo