Eerste natuurwerkdag van het nieuwe jaar

IVN Zuid-Kennemerland houdt ook in het nieuwe jaar Natuurwerkdagen. De eerste vindt plaats op zaterdag 5 januari.Zin om te gaan werken? De groep gaat weer eens ouderwets wilgen knotten! Natuurliefhebbers die het leuk vinden op de 1e zaterdag van het nieuwe jaar de handen uit de mouwen te steken kunnen hun hart ophalen. Tijdens deze werkdag gaat u wilgen knotten langs het jaagpad van het Spaarne in Schalkwijk. De knotwilgen hier vormen een verrijking voor het landschap.

Knotwilgen zijn niet alleen van belang voor de aankleding van het landschap. Wilgenhout rot vrij gemakkelijk. De holle stammen en knotten worden door vogels, insecten en muizen gebruikt als overwinter-, broed- en rustplek. Op de stam groeien mossen en algen waar slakken op afkomen. In het rottende hout komt soms een compleet ‘bos’ voor vlier, liguster, fluitekruid en varens. Om dit soort natuur in stand te houden worden wilgenknotwerkdagen gehouden.

Het IVN draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu en landschap. Ervaring is niet vereist. Iedereen is welkom; ook erg leuk voor oudere kinderen met hun ouders. Voor gereedschap wordt gezorgd maar neem zelf koffie/thee, lunchpakket en werkkleding mee.  

Verzamelen voor deze werkdag gebeurt om 9.30 uur bij de houtzaagmolen De Eenhoorn aan de Zuid Schalkwijkerweg langs het Spaarne in Schalkwijk. Te bereiken via de Belgiëlaan; einde weg bij het Spaarne linksaf en stop bij parkeerplaats links bij de molen. Info en aanmelden bij Marc van Schie, 06-22 5757 48, marcmargriet@hetnet.nl. Of kijk op www.ivn.nl/zuidkennemerland.