Een plein vol romantiek

Heemstede – Met het nummer ‘Brand new day’ (onder meer) vertolkt door Diana Ross in de musical The Wiz (’79) begon Harmonie St. Michaël de muzikale middag die zondag 19 september plaatsvond op het Wilhelminaplein.

Even tevoren was het wethouder Sjaak Struijf die onder een stralend zonnetje het culturele seizoen opende. Op het Heemsteedse Wilhelminaplein had hij een mooi aantal toehoorders die kwamen genieten van een kosteloos festival. Het eerste dit jaar in Heemstede. De coronamaatregelen werden geruisloos toegepast: zo waren de klapstoeltjes op anderhalve meter in tweetallen, solo of meer, opgesteld. Langs het plein was er horeca voor de inwendige mens. Een heerlijke activiteit dus waarin live ten gehore gebrachte muziek centraal stond. Sjaak Struijf vertelde dat Heemstede straks op een gemakkelijke manier online kan kiezen welke activiteit bezocht kan gaan worden.

De setting en het zalige nazomerweer zorgden voor een opgetogen stemming onder het publiek. De in zwart gestoken en met strohoed getooide St. Michaël-muzikanten speelden de sterren van de hemel. Hun optreden hield verband met het thema ‘1909’, het jaar van de oprichting, maar toch had dirigent John Brouwer een aantal eigentijdse en up-tempo liedjes uitgekozen. Het nummer ‘Just the way you are’ van soulzanger Bruno Mars werd smaakvol en gevoelig gebracht. Daar klonk liefde uit!

Wie zijn ogen dicht deed kon zich ook in een film wanen waarin de muziek de boventoon voert. Er zijn wel van die rolprenten waar klassieke muziek de film omhoogtilt, en datzelfde gold voor het prachtige samenspel van de leden van St. Michaël, zondag op het plein. Niet alleen was dit festival een leuke mogelijkheid om iets te doen te hebben, het was ook een kennismaking met de harmonie, de klanken uit de vele instrumenten. Misschien heeft harmoniemuziek bij sommigen een ietwat oubollig imago maar die aanname kon deze middag de prullenbak in.

Andere optredens werden verzorgd door live-zanger Paul Herber die als Frans Hals en Elvis de romantiek op het plein vasthield, en stichting ‘De Vrolijke Noot’. Gevoelige harpmuziek met de tonen van de trompet, ook al goed voor minstens een klein brokje in je keel. Of zou dat het gevolg zijn van de troostende gedachte ‘dat het weer kan’?

Tekst en foto: Joke van der Zee