Zorgpremie 2019 stevig omhoog: kun je besparen?

In 2019 wordt de verplichte zorgverzekering gemiddeld 75 euro per persoon duurder. Dat blijkt uit het premie-overzicht van Zorgwijzer.nl. Een basispolis kost komend jaar gemiddeld 118,58 euro per maand bij een verplicht eigen risico van 385 euro.

De premie stijgt omdat de zorgkosten stijgen, mede door hogere lonen bij ziekenhuizen en zorgverleners. Ook de vergrijzing speelt een steeds belangrijkere rol.

Besparen

De prijsverschillen tussen verzekeraars zijn in 2019 groter dan ooit. Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering ruim 400 euro op jaarbasis. Genoeg te besparen dus.

Naast dat er grote prijsverschillen zijn tussen zorgverzekeringen onderling, zijn er ook grote verschillen in de service en dekking van de aanvullende verzekering.

Het is daarom financieel aantrekkelijk om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken op prijs en inhoud en over te stappen naar een voordelige verzekeringsmaatschappij. Ruim een miljoen Nederlanders doen dit in de maanden november en december. Volgend jaar wordt een recordaantal overstappers verwacht: 1,25 miljoen verzekerden.

Goed om te weten

Iedereen die geen betalingsachterstand heeft bij zijn huidige verzekeraar kan overstappen van verzekering. Zelfs als je een ziekte onder de leden hebt, kun je toch besparen op je zorguitgaven. Zorgverzekeraars zijn zelfs verplicht om je te accepteren voor hun basisverzekering, want er geldt een wettelijke acceptatieplicht.

Bij consumenten die in november of december online wisselen van verzekeraar wordt de oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Daarnaast hebben zij 14 dagen bedenktijd om de overstap kosteloos te annuleren.

31 december is de uiterste datum waarop men kan switchen van verzekeraar.