Drie strijkkwartetten van Hans Kox in museum de Cruquius

CruquiusConcerten presenteert ‘Drie strijkkwartetten van Hans Kox’. Fluisterzacht of hartstochtelijk: de vier musici spelen met volle overgave en hun doel is het publiek mee te spelen in hun liefde voor de kwartetmuziek. Het inmiddels zeer uitgebreide repertoire strekt zich uit van Haydn tot hedendaagse muziek, waarbij ze de kwartetten van Hans Kox in hun hart hebben opgenomen.

Kox-biograaf Bas van Putten schreef ooit over zijn muziek: Zijn schitterend verzorgde partituren leggen getuigenis af van een intense melodische begaafdheid – alles zingt, ook het instrumentale – en dito technisch raffinement. En verder: Dynamische, onrustige muziek is het, met extreme contrasten tussen motorische striktheid en hymnische lyriek, ostinato en liberamente. Traditionele muziek ook, gedacht in termen van thematisch-motivische ontwikkeling, melodie en begeleiding, harmonie en contrapunt. Gevat in het kader van een sterk verruimde, maar altijd voelbare tonale ondergrond.

Zaterdagavond 24 november klinken drie strijkkwartetten in Museum de Cruquius aan de Cruquiusdijk in Cruquius. Strijkkwartet nr 1 uit 1955, een van zijn eerste werken, strijkkwartet nr 2 1996 en het 3e strijkkwartet uit 2014. Prachtig is om te horen hoe in de verschillende tijdsperiodes van het leven van Hans Kox deze stukken klinken. Bij het componeren van het eerste strijkkwartet was de componist 25 jaar.

Het Jenufa Strijkkwartet speelt drie strijkkwartetten van de belangrijke Nederlandse componist Hans Kox, prijswinnaar van het Rostrum of Composers en van de prestigieuze ‘Prix Italia’ in. Een unieke gebeurtenis!

Zij spelen: 3 strijkkwartetten – Hans Kox

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.CruquiusConcerten.nl of via de kassa van schouwburg de Meerse 023-5563707. De toegangsprijs is €23,- (incl. pauzeconsumptie).