Drie bijzondere opera’s, Shakespeare, Mozart en nog veel meer in Stadsschouwburg Haarlem

Haarlem – De kaartverkoop van seizoen 2023-2024 in Stadsschouwburg Haarlem is gestart. Tijdens de seizoenspresentatie op maandag 12 juni interviewde presentatrice Rinske Wels in een uitverkochte zaal o.a. algemeen directeur Edwin van Balken en de programmeurs voor theater, opera en jeugd. Ook waren er optredens van operazangeres Anna Emelianova, cabaretier Fabian Franciscus en anderen. Huisgezelschap Club Kenau gaf een inkijk bij de zomerproductie Koning van Haarlem. En Ashton Brother Joost Spijkers vertelde over de kerstvoorstelling exclusief voor Stadsschouwburg Haarlem: Paleis der Wonderen. 
 
Een greep uit het programma
Voor zowel de beginnende als de trouwe theaterliefhebbers is er dit jaar een uitgebreid aanbod zoals het Shakespeare theaterspektakel Midzomernachtsdroom van Theater Oostpool, Introdans en orkest Phion. Maar ook de door Theu Boermans geregisseerde opvolger van Amadeus: Mozarts Zauberflöte, een gelaagde en actuele versie van Mozarts beroemde opera. Simone Kleinsma viert haar jubileum met een voor haar geschreven musical: De Hospita. Vanaf eind augustus staat de zomerkomedie Koning van Haarlem op het voorplein en vanaf 21 december brengen de Ashton Brothers de familiekerstvoorstelling: Paleis der Wonderen. 
Tussen de maar liefst 25 avonden dans staan groots gemonteerde cross-overs op het programma zoals de turboslapstickdansvoorstelling Knock-out van Jakop Ahlbom Company & ISH Dance Collective, of het swingende dansconcert GROOVE van The Ruggeds en Ghetto Funk Collective. Scapino Ballet Rotterdam staat samen met OPERA2DAY & DoelenEnsemble in de aangrijpende Song of the dark forest.

Toneel geeft dit jaar betekenis met thema’s als identiteit, oorlog en familiare verhoudingen. Ook bij dit genre grootschalige producties zoals de toneelbewerking van het filmmeesterwerk Melancholia van Lars von Trier en Toneelgroep Maastricht en Theateralliantie met het familietragikomedie Augustus: Oklahoma, de nieuwe versie van de theaterhit van 12 jaar geleden. Het Nationale Theater komt, in een regie van Erik Whien, met Brown Sugar Baby: een zenuwslopende komedie met livemuziek. 

Er staan drie bijzondere opera’s in de Stadsschouwburg, waaronder de met sterrenregens overladen Pocketopera Jevgeni Onjegin. Ook komen er 20 van Nederlands bekendste cabaretiers en voor de jongsten staan Winnie de Poeh, Pinocchio, Peppa Pig en vele anderen in de rij om te betoveren met uiteenlopende familievoorstellingen.

Informatie en kaartverkoop van de Stadsschouwburg (Wilsonsplein 23, Haarlem) via:
www.stadsschouwburghaarlem.nl

Sopraan Anna Emelianova (Pocketopera Jevgeni Onjegin) tijdens seizoenspresentatie.
Foto: Melle Meivogel.