Dirigent Concertkoor Haarlem onderscheiden

Burgemeester Wienen heeft zondag 10 november een Penning van Verdienste uitgereikt aan dirigent Ger Vos van Concertkoor Haarlem. Vos kwam hiervoor in aanmerking vanwege zijn bijzondere langdurige toewijding van achtentwintig jaar aan Concertkoor Haarlem en de prestatie die hij met dit koor verricht heeft door het koor te brengen op het hoge niveau waar het bekend om staat.

In een tot de nok toe gevulde Philharmonie gaf Concertkoor Haarlem zondagmiddag in samenwerking met KCOV Excelsior uit Amsterdam een overtuigende en ontroerende uitvoering van het beroemde Requiem van Verdi. Dankzij de inspanningen van zijn dirigent kan het koor terugkijken op een prachtig concert waarbij alle emoties geraakt werden. Op een uitgebouwd podium wist Vos het tweehonderd koppig koor, de bijna zeventig orkestleden en de vier solisten te leiden door de razernij en het geweld van delen als het Dies Irae en de serene rust in het Lacrimosa en het Agnus Dei.

Aanstaande zondag voeren beide koren onder leiding van Ger Vos nog eenmaal het Requiem uit in het Concertgebouw van Amsterdam.

Concertkoor Haarlem is opgericht in 1946 door Albert de Klerk onder de naam Koor Katholiek Haarlem. De Klerk leidt het koor tot 1991 waarna Ger Vos hem opvolgde. Nu, 73 jaar na de oprichting en met pas de tweede dirigent, is het verjongende koor nog minstens zo levendig en kunstzinnig, en mag het zich door het hoge niveau tot de leidende koren van de omgeving rekenen.

Foto: Concertkoor Haarlem.