Zaterdag 20 oktober heeft het Breed Platform Palestina Haarlem samen met een groep Palestijnen op de Dreef in Haarlem een gedenkteken onthuld om onder de aandacht te brengen dat al 70 jaar lang Palestijnen uit hun land verdreven worden.
Dit gedenkteken voor Palestina is het eerste in Nederland en vermoedelijk het eerste in Europa. Aanleiding voor plaatsing was dat het 70 jaar geleden is dat de staat Israël werd uitgeroepen. Dat was het begin van de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen van hun geboortegrond; een verdrijving die dóórgaat in de vorm van de Israëlische nederzettingenpolitiek. Het Breed Platform Palestina (BPP) vindt dat de Nederlandse regering nalaat om op te treden tegen Israëls onwettige en gewelddadige activiteiten jegens Palestina.
Het BPP-Haarlem organiseerde daarom een demonstratieve onthulling van een – tijdelijk – gedenkteken in de vorm van een grote sleutel. Voorzitter Piet de Vries van het BPP hekelde in zijn toespraak de recente Israëlische inval in het Palestijnse dorp Khan Al-Ahmar om het te vernietigen en in te lijven. Voorman van de Palestijnen, Ibrahim al-Baz verwoordde de vastberadenheid van de Palestijnen om hun land terug te krijgen. “Als wij er zelf niet in slagen, dan onze kinderen.” Op de plechtigheid waren uit het hele land ruim 60 belangstellenden afgekomen, waaronder veel Palestijnse landgenoten.
De plaats op de Haarlemse Dreef was met opzet gekozen in de buurt van het bekende monument waar jaarlijks Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld worden herdacht. In zijn toespraak stelde de BPP-voorzitter dat ‘herdenken vraagt om actie tegen nieuw geweld’. De sleutel is gekozen omdat veel Palestijnse families nog steeds de sleutel bij zich dragen van hun huis waaruit zij 70 jaar geleden werden verjaagd. De sleutel is voor hen het symbool van het recht op terugkeer naar hun eigen woongebieden.
Het BPP zal aan het stadsbestuur vragen om een permanente plek voor een Palestijns gedenkteken.
Foto: (fotograaf: Maarten Verberk) Ibrahim Al-Baz aan het woord na de onthulling gedenkteken voor Palestina op de Haarlemse Dreef.