Dementie verandert ook je relatie ingrijpend

Als je partner dementie heeft, verandert jullie relatie ingrijpend. De liefdesrelatie verandert in een zorgrelatie, je sociale leven verandert. Je krijgt met rouwgevoelens te maken om wat was, je verliest allebei een deel van je vrijheid. De gelijkwaardigheid en wederkerigheid in de relatie nemen langzaam maar zeker af. Ook op het gebied van seksualiteit en intimiteit kan er veel veranderen. E.e.a. vraagt nogal wat van je incasserings- en aanpassingsvermogen.

Elke relatie en elke situatie is uniek, er zijn nooit kant en klare oplossingen te bieden, maar het kan je helpen als je je ervaringen met lotgenoten uitwisselt. En misschien kun je daar tips en moed uit halen wat jou en je partner kan ondersteunen om met elkaar verbonden te blijven en het fijn te kunnen hebben samen.

Katinka Verdonk (ouderenwerker bij Wij Heemstede) en Ankie van Dalen (mantelzorgondersteuner bij Tandem) zullen woensdag 14 februari een aantal partners/mantelzorgers van mensen met dementie interviewen over hun ervaringen en hoe zij met deze veranderingen omgaan. Dat gebeurt in De Luifel, Herenweg 96, Heemstede. Het programma begint om 19.00 uur met een inloop en koffie. De start is om 19.15 uur. De avond duurt ongeveer tot 21.00 uur. Toegang is gratis, u hoeft zich niet vooraf aan te melden. De bijdrage voor koffie en thee is €2,50. Wilt u graag komen maar kunt u uw partner niet alleen thuis laten, neem dan contact op met Tandem, 023-8910610. Trefpunt Dementie Heemstede is een samenwerking van Wij Heemstede, Tandem, Zorgbalans, Kennemerhart (SHDH), Home Instead Thuisservice en Alzheimer Nederland, afdeling Zuid-Kennemerland. De Trefpuntavonden zijn er voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom.