Debat over ‘zieke democratie’ in Pletterij Haarlem

In de serie Tegenlicht Meet Up organiseert de Pletterij Haarlem op dinsdag 21 februari een debat over de uitdagers van de democratie. Aanleiding hiervoor is de Tegenlicht Uitzending van de VPRO van 5 februari 2017.

Dit zeer actuele onderwerp speelt niet alleen ver weg, maar ook in ons eigen land en de ons omringende landen. Er staat veel op het spel voor de Europese democratie in 2017. Populisten zijn een niet meer weg te denken machtsfactor tijdens de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Elders zijn democratisch verkozen ‘autocraten’ als Erdogan, Poetin en Trump aan de macht. Ook de technologische revolutie, die ooit werd gezien als hoeder van de vooruitgang, toont inmiddels haar schaduwkant via twitterdemocratie en de macht van nepnieuws op sociale media. De vraag hoe ‘ziek’ de democratie is, is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo dwingend geweest. Moeten we de democratie opnieuw uitvinden? Of gaat het roer definitief om?

Op 21 februari gaat de Pletterij onder leiding van Jan van Eeden in gesprek over een aantal lokale initiatieven die experimenteren binnen de (lokale) democratie. In Velsen begon afgelopen weekend  een experiment met een ‘burgertop’, in Haarlem hebben de PvdA en D66 een voorstel gedaan voor een loting systeem. Stadsgesprekken zal dit project uitvoeren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stimuleert in diverse gemeenten experimenten met democratische vernieuwing. Vertegenwoordigers van deze initiatieven zullen aan het debat deelnemen. De avond begint met het vertonen van de verkorte versie van de Tegenlicht- aflevering ‘Uitdagers van de democratie’.

Tegenlicht Meet Up begint om 20.00 uur, de toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122 te Haarlem. Aanmelden via www.pletterij.nl