De Heemsteder op reis: Turijn wint steeds meer terrein

Heemstede – Turijn wint als reisbestemming steeds meer terrein. De vierde stad qua grootte in Italië, is als stedentrip nu niet gelijk de meest voor de hand liggende keus. De Noord-Italiaanse stad aan de rivier de Po, wordt dikwijls als industriestad afgedaan. Turijn is echter een boeiende stad en heeft echt heel veel leuks te bieden. Ideaal voor een stedentrip. De Heemsteder ging op reis en ontdekte deze bruisende hoofdstad van de regio Piemonte.

Bij Turijn denk je automatisch aan de Italiaanse auto’s van Fiat, voetbalclub Juventus en de beruchte Lijkwade van Turijn. Het was de chique residentiestad van het Italiaanse koningshuis Savoia. Deze adem is nog steeds in stad te voelen. De prachtige paleizen en de overdekte winkelstraten met arcades zijn hier nog immer getuige van. Er is echter veel meer. Turijn wordt tevens geroemd als chocolade- en koffiestad (denk aan de koffie van Lavazza), culinaire restaurants met de hoogtepunten uit de Piemontese keuken en de aperitivo. De stad heeft onnoemelijk veel winkels, waarvan sommige prachtige antieke puien hebben. Authentieke monumenten met exclusieve uitgestalde delicatessen en creatieve allure in de etalages. Volledig conform ‘lo stilo Italiano’. Turijn biedt daarnaast een legio aan musea. Bovendien heeft een Turijn een aanzienlijke universiteit, die onder de Italiaanse jongeren zeer populair is.  Dat maakt van Turijn ook nog eens een gezellige en sfeervolle studentenstad waar de aperitivo volop wordt genuttigd. Turijn leeft en dat maakt van deze stad een ware ‘must see’ om te bezoeken.

Er zijn veel bijzondere bezienswaardigheden in deze stad. We noemen er een paar. Symbool voor Turijn staat de 19de eeuwse Mole Antonelliana, een voormalige synagoge met markante toren. Tegenwoordig is hier het Nationaal Museum van de Cinema gevestigd. De bezoeker wordt hier een blik gegund in de geschiedenis van de Italiaanse film. En die heeft natuurlijk een vermaarde reputatie, denk bijvoorbeeld aan de films van Fellini. Stuk voor stuk pareltjes die wereldwijd naam hebben gemaakt. In het museum hangen prachtige scènebeelden uit diverse Italiaanse films met Italiaanse iconen, zoals Marcello Mastroianni en Sophia Loren. Vooral de expressiviteit en emotie komen in deze stilstaande beelden goed naar voren. Er kan tevens met de lift naar boven worden gegaan. De bovenste verdieping in de toren, die 167 meter hoog is, biedt een magnifiek uitzicht over de stad en de nabijgelegen Alpen.

In het centrum, op de Piazza Castello zijn ook twee prachtige musea te vinden, beide gevestigd in paleizen. Ten eerste il Palazzo Reale, het koninklijk paleis van de familie Savoia. Deze familie was oorspronkelijk het koningshuis van Piemonte en Sardinië en speelde een belangrijke rol bij de eenwording van Italië in 1861, die ook wel de Risorgimento  (Herrijzing) wordt genoemd. Turijn is zelfs nog even tot 1865 hoofdstad van Italië geweest, omdat Rome destijds in pauselijke handen was en nog niet tot de prille een geworden staat Italië behoorde. Dat gebeurde pas in 1871. In het koninklijk paleis is de geschiedenis en de privécollectie te zien van het Italiaanse koningshuis, dat wegens collaboratie met dictator Mussolini na de Tweede Wereldoorlog werd afgezet en verbannen. Tevens op het Piazza Castello het Palazzo Madama, een voormalig stadspaleis van de Heren van Savoia, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat en onder meer een bijzondere keramiekcollectie herbergt.

De Lijkwade van Turijn, oftewel La Sacra Sindone, is te zien in de Duomo. Door christenen wordt deze lijkwade als heilige relikwie beschouwd, namelijk als het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis was overleden. Het kleed is omstreden, omdat sommige wetenschappers aan de echtheid twijfelen en de lijkwade uit de late Middeleeuwen dateren.

Na het museumbezoek is het heerlijk om wat te gaan winkelen bij de vele winkels, zoals in de Via Garibaldi of om langs de oevers van de Po te wandelen, zodat de eetlust wat opgewekt wordt. Wie niet zo veel wil lopen, kan gebruik maken van het uitstekende openbaar vervoer, bijvoorbeeld de metro. Voor 4 euro koop je een dagkaart waarmee je kriskras onbeperkt door de stad kunt reizen. Daarna is het tijd om even uit blazen voor een aperitivo, met uitgebreid buffet. Buon appetito.

Meer informatie over Turijn (in het Engels) op: http://www.turismotorino.org/en. Een weekendje Turijn als stedentrip? Vanaf Schiphol zijn er dagelijks vluchten (KLM) op Turijn.

Tekst en foto: Bart Jonker.