De eekhoorn kan soms vergeetachtig zijn

Vogelenzang – Zondag 16 oktober neemt boswachter Jeroen van Landschap Noord-Holland je mee voor een interessante wandeling over Buitenplaats Leyduin.
Hoe bereiden vogels en zoogdieren op de buitenplaats zich voor op de winter? De boswachter kan je hier alles over vertellen. Over hun voedsel en over de favoriete hapjes van de diverse dieren, die op de buitenplaats leven.

De herfst is weer in volle gang en de bomen kleuren geel, bruin en oranje. Bomen en struiken geven weer vruchten af. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de eikels van de eikenboom en de mooie bruine kastanjes van de paardenkastanje. Meidoorn en lijsterbes geven weer kilo’s bessen af. Deze bessen zijn voor de vogels een lekkernij en zo kunnen ze zich weer ‘opvetten’ voor de komende winterperiode
Maar ook de vogels die naar het zuiden van Europa trekken moeten voldoende vetreserve hebben opgenomen. Dit kan door onder andere het eten van bessen.

Eekhoorn en egels
Niet alleen vogels leggen reservevoedsel aan, ook zoogdieren. De meest bekende is wel de eekhoorn. Wist je dat de eekhoorn soms ook niet meer weet waar hij alles verstopt heeft. Op die manier werkt hij nog mee aan de verjonging van het bos. Ook de egels bereiden zich voor op hun winterslaap en vreten zich tonnetje rond aan huisjesslakken en wormen om zich dan vervolgens in hun nest op te rollen als een balletje. 
Zo kunnen zij in de komende periode de kou overwinteren.

Graag reserveren. Het is niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten. Verzamelen op de parkeerplaats van Buitenplaats Leyduin, op de grens van Vogelenzang en Heemstede.

De excursie duurt van 14.00 tot 15.30 uur. Aanmelden op www.gaatumee.nl.

Foto: Menno Schaefer.