Door Bart Jonker
Vogelenzang – Wie uit wandelen gaat in de bossen van Leyduin, Woestduin en Vinkenduin, treft verschillende monumenten aan die samen een harmonische eenheid vormen van cultuur en natuur. Een van deze bijzondere historische monumentjes midden in het bos is toch wel de belvedère: een waar huzarenstukje en officieel rijksmonument.
Precieze bouwdatum onbekend
Gek genoeg is de precieze bouwdatum van de oorspronkelijke belvedère onbekend. Wel wordt ervan uitgegaan dat deze belvedère voor 1798 tot stand is gekomen. De belvedère behoorde als deel tot de historische buitenplaats Leyduin. Hiervoor werd een kunstmatig verhoogde heuvel gerealiseerd. De belvedère is architectonisch opgetrokken in de zogenaamde gotiserende stijl en bevat spitsboogvensters met nissen en kantelen langs de bovenzijde. Opvallend is dat het gebouwtje geen dak heeft. Dit is er ook nooit geweest. De belvedère is een zeldzame bouwvorm van neogotiek en heeft een centrale ligging binnen een systeem van lanen en zichtassen.
Eind 18de eeuw had je vanaf deze belvedère enerzijds een fraai panoramisch uitzicht op de Noordzee. Anderzijds keek je toen op het water van de – destijds nog niet ingepolderde – Haarlemmermeer. Lange tijd raakte de belvedère daarna in verval. In 2015 is die geheel gerenoveerd met steun van de Provincie Noord-Holland en vele andere fondsen. Noemenswaardig is ook het naamplaatje van mevrouw Laurine Cense (1919-2012) op de houten bank binnen de belvedère. Deze bank werd bekostigd uit haar nalatenschap. Door de restauratie van 2015 kan de belvedère weer veilig bezocht worden. Wie thans de heuvel van de belvedère beklimt, ziet niet meer de Noordzee of de Haarlemmermeer, maar heeft nog immer een adembenemend uitzicht over de bosrijke buitenplaats Leyduin. Gaat u eens kijken als op Leyduin in Vogelenzang bent. Het beheer van de belvedère is in handen van Landschap Noord-Holland.
(Bronnen: Landschap Noord-Holland en Rijksmonumenten.nl).
Foto’s: Bart Jonker