Coornhert Lyceum 70 jaar – bijzondere activiteiten op stapel

Dit jaar organiseert het Coornhert Lyceum in Haarlem diverse extra activiteiten in het kader van het 70-jarig bestaan van de school en vanwege het Coornhertjaar in Haarlem. De school werkt hiervoor nauw samen met de Stichting Coornhertjaar Haarlem 2018. Er staan diverse activiteiten op stapel gedurende het hele jaar. Een van de eerste activiteiten gebeurt op donderdag 15 februari. Dan organiseert de school vanwege het 70-jarig bestaan een heel bijzondere muzikale bijeenkomst onder de titel Coornhert in concert, 70 jaar. Ongeveer 150 leerlingen en oud-leerlingen verzorgen een bijzonder optreden in de aula vanaf 19.30 uur.

Een aantal bekende namen: Mantra, Nemesis, Wouter Prudon (drummer van Chef’Special), Stijn van Rijsbergen en Kas Lambers, bekend van de band: Lucas Hamming (vorig seizoen de huisband van DWDD).

Coornhert Academie

Het Coornhert Lyceum organiseert dit schooljaar onder de titel Coornhert Academie een aantal workshops en lezingen als extra naschoolse activiteit zoals Verhalen schrijven/Portret fotografie/Photoshop/Debatteren/Urban Dance Mix/Linoleum drukken/ Boekbinden/Theater techniek.

Coornhert lezing Joost Swarte

Op woensdag 21 februari geeft de beroemde striptekenaar Joost Swarte een lezing voor alle leerlingen uit 3 havo en 3vwo/gymnasium in de aula van het Coornhert Lyceum. De lezing is tevens toegankelijk voor ouders (en familie) van de leerlingen. Voor het Coornhert Lyceum ontwierp Joost Swarte in 2008 een glas-in-loodraam in 9 delen t.g.v. het 60-jarig jubileum van de school.

Er staan nog andere festiviteiten op het jaarprogramma waaronder een expositie: Van het werk van leerlingen wordt een expositie in Museum Haarlem tentoongesteld in het kader van het Coornhertjaar 2018 in Haarlem; de feestelijke opening is op donderdag 12 april.

Over Coornhert (1522-1590)

Hij woonde en werkte 42 jaar – bijna twee derde van zijn leven – in Haarlem. Hij is een van de belangrijkste cultuurdragers en erflaters van ons land. Theoloog en filosoof, grafisch kunstenaar, schrijver, dichter, drukker, uitgever, humanistisch geleerde, taalvernieuwer en letterkundige. Onvermoeibaar strijder voor vrijheid van denken, van meningsuiting en van godsdienst. Kampioen van de verdraagzaamheid. Bestrijder van kerkelijke machtspolitiek en wanpraktijken, van starre dogma’s en gewetensdwang door katholieken én calvinisten. Een man die rechtvaardigheid en medemenselijkheid hoog in het vaandel had. Coornhert kan worden beschouwd als een humanist, in de lijn van Erasmus, Descartes, Spinoza.