College: “Asielopvang op Binnenweg 160 en Sein-terrein”

Tekst en beeld: Eric van Westerloo

Heemstede – Binnen het college is de kogel door de kerk. Zij wil voorlopig vasthouden aan de twee geselecteerde opvanglocaties. Eén moet komen op een gas/speelveld bij Sein de ander op de Binnenweg 160, het oude postkantoor. Op beide locaties worden plus minus 50 ontheemden opgevangen voor een periode van 3 tot 5 jaar. Op het Sein-terrein zou het gaan om jongeren tussen de 16 en 18 jaar.

Geluisterd naar de omwonenden?

De omwonenden rond het Sein-terrein hebben de afgelopen weken van zich laten horen met als slotstuk een mars naar het gemeentehuis om 1000+ handtekeningen aan burgemeester Binnendijk te overhandigen. Afgelopen week meldde ook de winkeliersvereniging van de Binnenweg en omwonenden zich met het dringende verzoek af te zien van huisvesting van asielzoekers op de Binnenweg 160.

Alle bezwaren zijn door het college gewogen met als uitkomst dat de gemeente, voordat verder wordt gegaan er door het COA aan verschillende eisen moet worden voldaan. In de op te stellen intentieovereenkomst wil het college opgenomen hebben dat: a) de tijdelijkheid van de locaties (3 tot 5 jaar); b) een goed veiligheidsplan; c) dagbesteding en begeleiding van de bewoners; d) kwaliteitseisen voor de locaties; e) na afloop natuur herstellen in oorspronkelijke staat; f) door COA aan te leveren rapport over de impact op de kwetsbare groepen die bij Sein wonen. Aan de bezwaren van de omwonenden is deels tegemoetgekomen via deze aanvullende eisen richting het COA.

Binnenweg

Op de Binnenweg wordt gedacht aan ongeveer 50 volwassen asielzoekers, alleenstaande mannen/vrouwen en/of gezinnen. COA moet een plan presenteren omtrent de begeleiding naar werk. Onderzocht wordt wat de opvang doet in een winkelstraat en moet er een plan van aanpak komen de monumentale kenmerken van het gebouw te beschermen.

39 Winkeliers hebben bezwaren en 37 omwonenden komen met harde eisen. De beeldvorming bij een AZC middenin het winkelgebied zal het imago van de straat en het gevoel van veiligheid van het winkelende publiek negatief beïnvloeden, vinden de winkeliers. “Dit zal zijn weerslag krijgen op de aantrekkelijkheid van de winkelstraat en de aantrekkingskracht op nieuwe ondernemers. Het doet afbreuk aan een gemeentelijke monument met zeldzame onderdelen binnen en buiten het pand.”

Vraagtekens zet men bij het onderzoek van de externe firma Sweco. Er is gekozen voor snelheid op korte termijn i.p.v. zorgvuldigheid. “Het Sweco-onderzoek is volstrekt onzorgvuldig uitgevoerd. Er zijn diverse andere locaties te bedenken die gewoonweg niet zijn onderzocht.”

Naar de rechter

Tenslotte: als de gemeente – ondanks de bezwaren, zorgen en bedenkingen van winkeliers en omwonenden – overgaat tot een voordracht aan het COA van de Binnenweg 160 als opvanglocatie, zal men daartegen alle mogelijke en opvolgende rechtsmiddelen aanwenden. Hetzelfde geldt voor besluiten die het COA neemt of vergunningaanvragen die (door het COA) worden gedaan. Ook daartegen zullen de openstaande rechtsmiddelen worden ingezet teneinde te voorkomen dat de Binnenweg 160 een opvanglocatie wordt.

Op 19 en 21 mei geeft de gemeente verdere uitleg over de plannen waarvoor een ieder in het raadhuis wordt uitgenodigd: 19 mei voor de locatie Sein, 21 mei voor de Binnenweg 160. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit of de locaties met voorwaarden mogen worden aangeboden aan het COA. Als deze akkoord gaat, worden er overeenkomsten tussen de eigenaren, het COA en de gemeente opgesteld. Een definitief besluit wordt eind 2025/begin 2026 verwacht.

FOTO: Locatie Sein-terrein.