Carlos Casas in de bres voor het Great Barrier Reef

Een prachtige expositie van surrealistische vissen van Cubaans kunstenaar Carlos Casas is te bewonderen bij ‘Oléron’, de specialist in vis en visgerechten op de Zandvoortselaan 167 te Heemstede.
Carlos, woonachtig in Heemstede, hanteert drie thema’s in zijn werk: Vissen, Abstracten en Bossen.
Alle hebben een ecologisch tintje en ieder schilderij/tekening vertelt een bijzonder verhaal.

Hij maakt zich zorgen om de bedreigingen van de natuur wereldwijd, zoals het koraal op riffen dat ernstige schade oploopt door vervuiling van de mens.
De ideale temperatuur voor het rif is 18 tot 29 graden Celsius. Op sommige plekken is de temperatuur veel te hoog.
Er zijn koraalriffen in meer dan 109 landen en in reeds 93 daarvan is het rif niet wat het zou moeten zijn.
Grofweg is een kwart van het wereldwijde koraalrif permanent vernietigd. Om het koraalrif te helpen conserveren is het belangrijk om het vuil te verwijderen. Warmer water en klimaatverandering verbleekt 93% van het rif. Om dit te verbeteren zijn tientallen jaren nodig.
“Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif systeem ter wereld met een omvang van 133.000 m2, met meer dan 900 eilanden en 2.900 individuele riffen. Het is zo groot dat we het vanuit de ruimte kunnen zien. Zonder twijfel de grootste structuur gemaakt van levende organismen op onze planeet. Het is aan ons om het te conserveren en preserveren. Het is onze verantwoordelijkheid!” Aldus Carlos Casas.

Bij verkoop van zijn kunst gaat, in samenwerking met Oléron, een deel naar www.theoceancleanup.com dat ervoor zorgt dat de oceanen schoner worden door de enorme hoeveelheid plastic te verwijderen.