Buitenbassins Vogelhospitaal moeten worden overkapt, wie helpt?

Het Vogelhospitaal in Haarlem bouwt een dak boven de buiten bassins in verband met Vogelgriep, hierdoor kunnen op korte termijn weer alle soorten vogels opgevangen worden, ook alle watervogels.

In verband met de Vogelgriep geldt al maanden een ophok- en afschermplicht. Dat betekent dat opgevangen vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels, de uitwerpselen van wilde vogels of met bezoekers.

Op dit moment zijn de buitenbassins voor de grote watervogels helaas niet overdekt en daarom kan het Vogelhospitaal geen eenden, zwanen en ganzen aannemen. De dierenambulances moeten deze nu naar veel verder gelegen vogelopvangcentra brengen die wel een overkapping boven de bassins hebben, wat voor de gewonde en zieke dieren niet fijn is en ook niet efficiënt voor de ambulances.
Uit verschillende professionele hoeken komen signalen dat in de toekomst steeds vaker vogelziekten zullen uitbreken. Gezien het feit dat uitwerpselen tot besmetting kunnen leiden, heeft het Vogelhospitaal besloten op korte termijn de buitenbassins te overkappen. Hiermee zijn ook de watervogels beschermd! Het zal geheel door vrijwilligers gedaan worden, maar desondanks is het een grote onvoorziene kostenpost van €1800. Wilt u helpen de watervogels te beschermen? Stort dan uw bijdrage op Stichting Vogelrampenfonds IBAN NL73 INGB 0000 199 399 onder vermelding van ‘buitenbassins’.