Broodfokkers

Zandvoort – De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) is regelmatig betrokken bij onderzoeken naar malafide hondenfokkers in Nederland. Deze zgn. broodfokkers fokken gezelschapsdieren, meestal honden of katten, met als primair doel geld te verdienen, waardoor het welzijn van de dieren ondergeschikt wordt gemaakt aan de economische belangen. Een dergelijke fokker let daarom niet op de gezondheid en het karakter van het dier. De manier waarop de moederdieren en pups gehouden worden is vaak erbarmelijk en dus worden er veel dieren in beslag genomen. Voor al deze honden wordt via de asielen van de Dierenbescherming een nieuwe baas gezocht.

Zo ook voor drie kruising kooikerhondjes van ongeveer 13 weken oud die door Dierentehuis Kennemerland herplaatst werden. Pups die in dergelijke omstandigheden opgroeien zijn meestal niet veel gewend en moeten alles nog leren. Het is dus extra belangrijk dat hun nieuwe eigenaar goed weet waar hij of zij aan begint en veel tijd heeft om lekker met de pup aan de slag te gaan. Vrijwel alles wat er gebeurt zal immers nieuw zijn voor het diertje. Voor de drie pups is gelukkig al snel een goed huis gevonden waar ze na hun slechte start een heerlijk leven tegemoet gaan.

Overweegt u ook om een pup aan te schaffen? Doe dan eerst de ‘checklist foute puppyhandel’ op de site van de Dierenbescherming (https://www.dierenbescherming.nl/) en kijk eens op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (http://www.licg.nl) welk ras het beste bij uw gezinssituatie past vóórdat u smelt voor zo’n aandoenlijk jong diertje.

Foto aangeleverd door Dierentehuis Zandvoort.