Boerderij in miniatuur en meer in Historisch Museum Haarlemmermeer

De tentoonstelling ‘Boerderij in miniatuur’ wordt op zaterdagmiddag 15 oktober in Historisch Museum geopend door geschiedkundige Laura de Jong-Bronkhorst. Historisch Museum is trots de prachtige landbouwwerktuigen in miniatuur van de hand van Jan Markus aan het publiek te kunnen tonen. Op deze Internationale dag van de plattelandsvrouw geeft Laura de Jong-Bronkhorst een korte lezing over de plattelandsvrouwen van Haarlemmermeer. Iedereen is welkom om 16.00 uur bij de lezing en de opening van de nieuwe tentoonstelling in Historisch Museum in Hoofddorp.

Tentoonstelling: Boerderij in miniatuur
Voor de eerste maal toont Historisch Museum een groot deel van de collectie prachtige houten miniaturen van Jan Markus. Jan werkte als transportondernemer met grote wagens en werktuigen. In zijn vrije tijd maakte hij met een groot gevoel voor detail en schoonheid diverse landbouwwerktuigen, wagens en apparaten in miniatuur. Denk aan een scharensliep, haringkar, melkkar of een Malle Jan (transportmiddel uit de bosbouw). Maar ook aan huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine, een petroleumstel, een wastobbe en een strijkplank. In 2013 droeg Jan Markus de collectie, bestaande uit 45 miniaturen, over aan Meer-Historie. De miniaturen staan opgesteld rond een maquette van De Witte Boerderij uit Hoofddorp.

Laura de Jong-Bronkhorst vertelt deze middag over de oprichting van de Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen, 81 jaar geleden. De Bond bevorderde de belangen van de vrouwen op het platteland en evolueerde door de jaren naar de huidige vorm: Vrouwen van Nu. Iedereen is welkom. Aanmelden kan via aanmelden@shmdc.nl.

Lezing: De geboorte van Schiphol
Op 19 september 1916 landden de eerste drie (militaire) vliegtuigen op Schiphol. Zeker in Haarlemmermeer staat 2016 in het teken van dit eeuwfeest. Maar hoe is de keuze voor deze gemeente tot stand gekomen? Welke vlieger landde 100 jaar geleden als eerste op Schiphol, met welk toestel en waarom? Had hij passagiers bij zich? Wat is nog terug te vinden van deze vroege geschiedenis? Historicus Jan Willem de Wijn vond de antwoorden na een speurtocht door diverse archieven. Hij neemt belangstellenden op dinsdag 11 oktober aan de hand van afbeeldingen mee in zijn verhaal over De geboorte van Schiphol.
Locatie: Witte Boerderij, Hoofdweg 743 te Hoofddorp. Aanvang 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Parkeerruimte bij de boerderij is beperkt. Aanmelden kan via aanmelden@shmdc.nl.

Haarlemmermeermuseum De Cruquius
Meer informatie over openingstijden, prijzen en de activiteiten van Cruquius Museum, Historisch Museum en Meer-Historie, de Witte Boerderij is te vinden op de geheel vernieuwde gezamenlijke website www.haarlemmermeermuseum.nl.