Blue Monday deprimerend? Niet in Haarlem!

Op maandag 15 januari, tussen 20.00 en 22.00 uur vindt in de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 een inspirerende avond plaats.
Het is die dag Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, maar niet in Haarlem!
Juist op deze dag kunt u het geluk beproeven. De Bibliotheek Zuid-Kennemerland en de Toneelschuur organiseren in het kader van Rondje Kunst een inspiratieavond over geluk in de literatuur met gasten uit de literatuur, cultuur en wetenschap. Luister en kijk naar interviews, minicolleges, theatrale en muzikale intermezzo’s. U gaat als geïnspireerd, energiek mens de deur weer uit!

Gasten zijn schrijver Kees ’t Hart, hij kreeg deze zomer in Vrij Nederland de bijnaam ‘Homo Ironicus’.  Een schrijver die weet hoe je plezier kunt hebben in de dingen. Of daarmee meteen de weg naar geluk is geplaveid, is natuurlijk nog maar de vraag. Toef Jaeger, redacteur bij NRC Handelsblad en De Standaard gaat in gesprek met hem.

Dan assistent-professor Esther Op de Beek, lector Moderne Nederlandse Literatuur aan de Universiteit Leiden. Zij geeft een minicollege over de verschillende verbeeldingen van geluk in de literatuur.

Ook uitgenodigd is psycholoog Thijs Launspach, co-auteur van Het Millennial Manifest, hij geeft zijn antwoord op de vraag: Waarom zitten juist zoveel millennials met een burn-out thuis? Tevens houdt hij een pleidooi voor het durven falen.

Tot slot komt theaterregisseur Nina Spijkers (zie foto). Zij maakt bij Toneelschuur Producties de muziektheatervoorstelling ‘Geluk’; een vrolijke, muzikale aanklacht tegen de collectieve geluksobsessie. Samen met de acteurs verzorgt zij de theatrale en muzikale intermezzo’s tijdens deze avond.

Aan het einde van de avond gaan alle gasten aan tafel bij gastvrouw van de avond, programmeur en moderator Joni Zwart (Athenaeum Boekhandel Haarlem, Crossing Border, Young Art). Samen doen zij een poging om antwoord te geven op de vraag: Wat is geluk? En is geluk maakbaar?

Rondje Kunst is een nieuwe initiatief van zeven Haarlemse culturele instellingen. Maak je culturele seizoen compleet met de zeven cross-overs tussen verschillende kunstdisciplines van Rondje Kunst.

Kaarten à €5 (incl. consumptie) zijn te koop bij de Toneelschuur Haarlem, Bibliotheek Zuid-Kennemerland en via www.rondjekunst.nl.