Bloempatronen wereldberoemd, te zien in de Zwarte Tulp

Dit voorjaar staan de bloempatronen van William Morris (1834–1896) centraal in Museum De Zwarte Tulp in Lisse. Morris’ ontwerpen kenmerken zich door een overvloed aan bloemen, repeterende patronen en intens kleurgebruik. De Morris & Co. behangsels en stoffen – ooit met de hand gedrukt maar nu machinaal – worden nog steeds, ruim honderd jaar later, geproduceerd en wereldwijd verkocht. De tentoonstelling is te zien vanaf 18 maart tot en met 6 augustus 2017.

William Morris is een belangrijke ontwerper van het 19de-eeuwse Engeland. Hij was een van de grondleggers van de Arts and Crafts beweging. Deze beweging, waarbij ambacht voorop stond, veranderde het Engelse interieur.

Ontwerpen
De ontwerpen voor de stof en behang dessins werden vaak uitgevoerd in verschillende kleurcombinaties. Voor iedere kleur moest een nieuw houtblok gemaakt worden. Om bepaalde kleurnuances te krijgen waren meerdere drukgangen nodig. In de tentoonstelling ligt de nadruk op Morris & Co. dessins met bolgewassen.

Botanische prenten als inspiratie
Inspiratie voor zijn ontwerpen vond Morris in zijn tuin van Kelmscott Manor, in de natuur en in geïllustreerde boeken. In zijn uitgebreide bibliotheek bevonden zich ook verschillende plantenboeken. Zijn speciale voorliefde hadden de vroege, 16de-eeuwse boeken met ingekleurde houtsneden van planten van Dodaneus, Fuchs, Mattioli, Gerarde en Parkinson. In het Prentenkabinet van Museum De Zwarte Tulp worden tijdens de tentoonstelling bladen uit deze boeken getoond.

Hedendaagse Arts & Crafts
Hilde Strijdveen en Marleen de Valk (alumni van de Associate degree Arts & Crafts 2016, Willem de Kooning Academie) tonen parallel aan deze tentoonstelling voorbeelden van hedendaagse Arts & Crafts ontwerpen.

Gedurende de tentoonstelling ‘William Morris, Patronen van Bloemen’ worden er lezingen en workshops georganiseerd voor jong en oud. De tentoonstelling is in samenwerking met De Mooiste Muren (www.demooistemuren.nl) en Morris & Co. (www.william-morris.co.uk).