Bijzondere sfeerbeelden van Haarlem uit de jaren 50 en 60

De Amsterdamse Wim Zilver Rupe was een van de belangrijke naoorlogse fotografen in Nederland. Via zijn foto’s wordt een duidelijk beeld geschapen van het Nederland
en haar bewoners tijdens de wederopbouw. Vanaf 1958 was Zilver Rupe ook in dienst van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Haarlem. Dat resulteerde in een schat van ruim achtduizend foto’s met bijzondere maar vooral prachtige sfeerbeelden van Haarlem uit de 50’er en 60’er jaren.

Zoals in de uitgebreide inleiding van het boek door Alexander de Bruin (conservator beeldcollecties Noord-Hollands Archief) valt te lezen, is een groot deel van Zilver Rupe’s ‘Amsterdamse’ oeuvre na diens overlijden door ongelukkige omstandigheden verloren gegaan. Gelukkig zijn de opnamen die hij in Haarlem maakte in het archief van Openbare Werken (inmiddels deel van het Noord-Hollands Archief) wel allemaal bewaard gebleven.

Het door ontwerper Eddie Aarts samengestelde  ‘Voor de Verandering’ bevat ruim 120 van de fraaiste en opmerkelijkste foto’s uit die collectie. Het boek toont de veranderende stad Haarlem van een halve eeuw geleden en belicht daarmee een relatief recente, voor velen memorabele episode uit de Haarlemse geschiedenis. Die werden door de normaliter vooral in en rond Amsterdam actieve fotograaf Wim Zilver Rupe letterlijk én figuurlijk
voor de verandering vastgelegd. In de ondermeer dankzij de medewerking van Zilver Rupe’s nazaten tot stand gekomen inleiding wordt bovendien voor het eerst ook de fotograaf zelf geportretteerd.

Het boek op formaat 22,5 x 22,5 cm is in hardcover gebonden en omvat 120 pagina’s met ruim 125 foto’s in zwartwit. De winkelprijs bedraagt 19,95.