‘Een bezoek wordt een avontuur’

Met de zesde editie is de naam – voorheen Heemsteedse kunstbeurs – aangepast. De opzet is gelijk gebleven: door kunstenaars georganiseerd, hoge kwaliteit (stevige ballotage), en een levendige en enthousiaste sfeer.

Kunstbeurs Heemstede werd in 2012 gestart op initiatief van enkele Heemsteedse kunstenaars en was meteen het eerste jaar al een succes. Uniek is dat op deze beurs de kunstenaar direct in contact komt met zijn of haar publiek zonder tussenkomst van een galerie of bemiddelaar.

De beurs is en blijft een beurs in ontwikkeling. Er wordt elk jaar opnieuw streng geselecteerd om te zorgen voor een kwalitatief hoogstaand en divers kunstaanbod. Met dat doel is er een externe ballotagecommissie in het leven geroepen die meer dan vijftig kunstenaars heeft geselecteerd in de disciplines: schilder- en tekenkunst, beeldhouwkunst, fotografie, keramiek, edelsmeedkunst, glaskunst, grafiek, assemblage, mixed media of installatiekunst. Elke kunstenaar heeft een ruim bemeten stand en is aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan over de getoonde werken.

Daarnaast worden er elk jaar weer musici en dichters uit Heemstede/Haarlem uitgenodigd. Dit alles om een inspirerende omgeving te creëren waarin het contact tussen kunstenaar en publiek zo laagdrempelig mogelijk is – zo vaak zijn die in het huidige kunstklimaat niet in de gelegenheid om direct met elkaar van gedachten te wisselen over het gepresenteerde werk. Voor de kinderen is er een speurtocht. Een bezoek aan de beurs is op die manier steeds opnieuw een avontuur. Voor de kunstenaar is deelname aan de beurs verder nog aantrekkelijk omdat de organisatie geen commissie van de kunstenaar vraagt bij verkoop van zijn/haar werk.

In 2018 maakt voor het eerst de achtste Keramiek verzamelbeurs voor 20e- en 21e-eeuwse keramiek deel uit van de Kunstbeurs Heemstede. Deze beurs vond voorafgaande jaren plaats bij Keramikos, Haarlem.

Entree inclusief een kop koffie: €3,-p.p. (kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis naar binnen). Parkeren is gratis.

Op de foto deelnemer Henk Koelemeijer (2017).