Bewoners en zorggevers Sint Jacob happen haring

Vorige week trakteerde Stichting Sint Jacob al haar bewoners, vrijwilligers, mantelzorgers en personeel op Hollandse Nieuwe. Een haringkar bezocht alle locaties van Sint Jacob. De koude haring werd warm ontvangen tijdens het mooie zomerweer. Op de klanken van De Klok van Arnemuiden dansen een vrijwilliger en een bewoner samen in de tuin van woonzorgcentrum Klein België. Ondertussen druppelen de bewoners een voor een binnen, begeleid door vrijwilligers en zorgmedewerkers. Accordeonist Coen Bouwmeester knikt ze al spelend vriendelijk toe terwijl ze neervlijen. In Klein België wonen dementerende ouderen, en de klanken van de oud-Hollandse liederen slaan duidelijk aan, net als de haring. Vanuit de haringkar van visboer Hans deelt een vrijwilliger de haringen uit onder iedereen die maar wil. Nieuw Aanleiding voor het haringfeest is de nieuwe manier van samenwerken binnen Sint Jacob. Dit jaar is de beweging ingezet naar het werken met zelforganiserende teams. Met deze nieuwe werkvorm staan onze bewoners en de mantelzorgers nog meer centraal in alles wat wij doen. Reden om dit een klein accent te geven met lekkere vette nieuwe haring, met uitjes en zuur. Alle locaties krijgen een bezoek.

De aftrap van deze haringtoer werd gedaan op maandagochtend 19 juni in Klein België, waar huiselijkheid en zoveel mogelijk genieten voorop staan. Sneeuwwals “Deze mevrouw komt echt niet vaak beneden, maar nu wel!” vertelt een medewerker. “Heel bijzonder en echt leuk hoor! Ik ben zelf ook dol op haring trouwens, mag ik er eentje?” Onderwijl klinkt de Sneeuwwals, waarop een mevrouw enthousiast in haar handen klapt. Hoe langer de muziek klinkt en hoe meer haring er is uitgedeeld, hoe meer tevreden glimlachende gezichten er te zien zijn bij de bewoners, de medewerkers en de vrijwilligers. Omdat niet alle bewoners naar beneden kunnen komen, worden zij allemaal bezocht door een medewerker die haring bij ze langs brengt. Niemand wordt overgeslagen. En voor als iemand geen vis lust, is er een alternatief. Feestje Dick van Beek, manager Zorg en Dienstverlening in Klein België, is enthousiast over het haring-event. “Lekker eten en muziek doen het hier altijd goed,” zegt hij. “Vooral voor de bewoners is het leuk en goed dat dit gebeurt. Mooi om ze oude tijden te laten herleven met deze muziek en deze sfeer. Het is even improviseren en organiseren om zoveel mogelijk bewoners beneden te krijgen, maar dat is het echt dubbel en dwars waard. Een geslaagd feestje!”

Foto: Verbroedering in woonzorgcentrum Bosbeek in Heemstede. Deze mevrouw bood haar laatste stukje haring aan de accordeonist aan, als bedankje. De visboer deelde vorige week honderden haringen uit op de acht locaties en het hoofdkantoor van Sint Jacob.