Bevrijdingspop Haarlem: zoveel meer dan muziek

Interactief theater, een levende bibliotheek en The School of Life. Dat zijn slechts enkele activiteiten die dit jaar te beleven zijn tijdens Bevrijdingspop in Haarlem. Op 5 mei staan er naast diverse muzikale acts diverse andere activiteiten gepland in de Haarlemmerhout. Ieder jaar besteedt Bevrijdingspop naast de podiumprogrammering veel aandacht aan het thema vrijheid. De organisatie ziet het als haar doel om iedere bezoeker van het festival minstens eenmaal met het thema vrijheid in contact te brengen, op 5 mei.
 

Het Amsterdamse jongerentheatergezelschap DeGasten speelt de voorstelling Back to Back. De voorstelling wordt gespeeld op tafels waarbij het publiek rond de acteur zit. Zo ontstaat een intieme voorstelling waarbij er voor het publiek geen ontsnappen mogelijk is aan het verhaal. In Back to Back trekken de jonge spelers lijnen door de tijd. Ze doken in hun verleden door DNA-testen, familie-research en stamboomonderzoek. In hoeveel hokjes kun je iemand stoppen? We maken van de ander vaak een eendimensionaal verhaal, terwijl we bestaan uit meerdere verhalen. Wat kan jij eraan doen dat een van je voorvaderen fout was? En waarom zou jij er trots op moeten zijn als een van je voorouders iets goeds deed? Back to Back speelt met deze vragen. Samen met het publiek deelt Back to Back persoonlijke verhalen, van nu en van vroeger. De acteurs laten zien hoe individuele verhalen verstrengeld zijn met grotere geschiedenissen. De voorstelling is gemaakt in samenwerking met de Anne Frank Stichting.

Een levend boek. Dat kan niet alleen in een Harry Potter film. Tijdens Bevrijdingspop kunnen bezoekers een levend boek lenen. De boeken zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Iemand die afwijkt van de ‘norm’ en daardoor de kans loopt anders benaderd, buitengesloten of gediscrimineerd te worden. Bezoekers kunnen kennis maken met deze boeken en zo de verhalen leren kennen die schuilgaan achter een naam, een woord, een gezicht. Mensenbieb-ontmoetingen verruimen iemands blik en openen werelden waar mensen geen weet van hebben.

Uitgangspunt van The School of Life is dat het meeste dat mensen dagelijks bedenken, al eens bedacht is. En vaak een stuk beter. Bijna drieduizend jaar intellectuele ontwikkeling biedt ons een schat aan heldere ideeën voor het dagelijks leven. Door te putten uit deze schat aan wijsheid maakt The school of life de oude filosofieën weer springlevend en van vandaag. Op 5 mei geeft The School of Life twee lezingen: De weg van de meester en Vrijheid in je werk. In De Weg van de Meester legt Laurens Knoop uit hoe beroemde kunstenaars, wetenschappers en wereldleiders zijn gekomen tot hun uitzonderlijke creativiteit en inzicht. Vrijheid in je werk geeft een andere kijk op het werk van Karl Marx en op het dagelijks werk.

Daarnaast zijn er nog veel andere activiteiten, zoals het 5voor5 moment, Speeddaten met Veteranen en de aankomst en het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Zie daarvoor de website: http://www.bevrijdingspop.nl

Foto: Bart Jonker