Beter afvalscheiden: “Als je doorhebt hoe het werkt is het helemaal niet moeilijk”

De deelnemers aan het afvalproject 100-100-100 van gemeenten Heemstede en Bloemendaal hebben in 100 dagen hun hoeveelheid restafval verminderd tot 14,3 kilo. Dat is 1 kilo restafval per huishouden per week. Terwijl een gemiddeld huishouden in Bloemendaal en Heemstede 8,9 kilo restafval per week heeft. De gemeenten zijn trots op de deelnemers en zeer tevreden met de resultaten, die gepresenteerd zijn op woensdag 26 juli (de 100e dag).

Wethouder Duurzaamheid van Heemstede, Sebastiaan Nieuwland was één van de deelnemers en is trots op het resultaat. Zelfs met een kind in de luiers had zijn gezin niet meer dan 2,1 kilo restafval per week: “Als je doorhebt hoe het werkt, is afval scheiden helemaal niet zo moeilijk.” Wethouder Kruijswijk van Bloemendaal: “De gemeenten worden geacht over twee jaar gemiddeld maar 100 kilo restafval per huishouden per jaar aan te leveren. Dat is nog een hele uitdaging.” Hij hoopt op de goede voorbeeld-werking van dit project in het belang van het halen van deze doelstelling.

Het project

Voor het project 100-100-100 gingen zo’n 60 gezinnen in Heemstede en Bloemendaal 100 dagen lang de uitdaging aan om 100% afval te scheiden. “Ik dacht dat ik het al goed deed, maar het kon nog een factor 10 omlaag” zei een deelnemer. Het wekelijkse gewicht van hun restafval hielden de deelnemers bij op de ‘afvalmeter’. Het gewicht van het restafval is zo laag omdat zij hun afval goed scheiden. Zo wordt dit afval niet verbrand maar gerecycled of hergebruikt. Daarnaast hielden de deelnemers bij de aankoop van producten rekening met het soort verpakking en of het product zonder verpakking aangekocht kon worden.

Platform

Op het platform www.heemstedebloemendaal.100-100-100.nl werden weekopdrachten gedaan, tips uitgewisseld en kritische vragen gesteld over de beste manier van afval voorkomen. Op de site staat nu een samenvatting van de 100 dagen.