Het beste ervan te maken voor vluchtelingkinderen

Deze week is de actie 3FM Serious Request, waar drie DJ’s van 3FM een week verblijven in het Glazen Huis dat dit jaar in Apeldoorn staat. De Pletterij Haarlem organiseert in dat kader een filmavond, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de actie ‘Stille kracht voor kinderen van gevluchte ouders’.

Op deze avond wordt de documentaire ‘Vergeet mij niet’ van Jan Jaap Kuiper vertoond.

In Nederland hebben we overal een mening over, ook over vluchtelingen. Maar wat weten we eigenlijk over hun situatie en die van hun kinderen? In Vergeet me niet worden op een Katwijkse school de leerlingen en leraren gevolgd die elke dag weer op hun eigen manier de dag proberen door te komen en er het beste van te maken, hoe moeilijk dat ook is. Op ‘De Verrekijker’ krijgen zo’n honderdvijftig kinderen uit het naastgelegen asielzoekerscentrum les. Voor de bevlogen leerkrachten is het de ultieme uitdaging de kinderen een veilige haven te bieden en de lesdag zo normaal mogelijk te laten verlopen. De ouders van de leerlingen op OBS De Verrekijker in Katwijk zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. De Verrekijker probeert een normale basisschool te zijn waar kinderen goed onderwijs krijgen en onbezorgd kunnen spelen. Maar na een reeks van gedwongen uitzettingen wordt het steeds moeilijker om de leerlingen van een veilige haven te voorzien. De situatie op school wordt nog ingewikkelder wanneer een nieuwe groep kinderen uit oorlogsgebied Syrië arriveert.

In het voorprogramma staat de korte film ‘Shouted from the rooftops’: de Nederlandse filmmaakster Beri Shalmashi zamelde met de hulp van 155 crowdfunders genoeg geld in om in de zomer van 2016 een korte film op te nemen in Iraaks Koerdistan. Met een minicrew en een handjevol acteurs filmde ze nabij de 8.000 jaar oude citadel van Erbil.  Vanaf het dak van een gebouw in een Koerdisch stadje dat in puin ligt door oorlogsgeweld, ziet Ferhat hoe zijn geliefde Sherin gewapend naar het front vertrekt. Ferhat wacht op Sherins terugkomst, terwijl hij mijmert over hun romance. De Nederlands-Iraakse productie vertelt op een ingetogen manier een schrijnend liefdesverhaal

De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, Haarlem, De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage voor 3FM Serious Request is meer dan welkom. De filmavond begint om 20.00 uur.