Beleef iconen Nederlands industrieel erfgoed

Tijdens festival de Ringbiënnale op 17 en 18 september 2016 beleven bezoekers de geschiedenis van Haarlemmermeer op een bijzondere manier. ‘Retourtje Cruquius’ is een ontdekkingstocht in een klassieke bus tussen het Kunstfort bij Vijfhuizen en het Cruquius Museum vol dans, geschiedenis, theater en lokaal eten. Passagiers maken kennis met geschiedenis van Haarlemmermeer in drie verhalen. Ringbiënnale werkt voor dit project samen met de ‘HollandRoute’, netwerk van 50 industriële erfgoedlocaties binnen de Metropoolregio Amsterdam.

Retourtje Cruquius is voor publiek de gelegenheid om een van de belangrijkste iconen van Nederlands industrieel erfgoed te bezoeken en te beleven. Het hele weekend kunnen bezoekers – geheel in stijl – mee met een Veteranenbus, die pendelt tussen het Kunstfort bij Vijfhuizen (festivallocatie Ringbiënnale) en Cruquius Museum, de grootste stoommachine ter wereld. De bus rijdt vier keer per dag, er is per rit plek voor 45 passagiers. Kaartverkoop Tickets zijn te verkrijgen via www.ringbiennale.nl.
Drie verhalen over Haarlemmermeer
Retourtje Cruquius bestaat uit drie onderdelen: de bustocht naar Cruquius Museum, een dansvoorstelling in en om Cruquius Museum en de reis terug. De drie onderdelen belichten drie fasen in de geschiedenis van Haarlemmermeer:

Van zee naar land: Een muzikaal, sferisch luisterspel van theatermakers Ingrid van Leeuwen en Patricia Kuiper waarin het ontstaansverhaal van de polder op poëtische wijze verteld wordt. Via een koptelefoon klinken geluiden en stemmen van weleer: de kinderen van de polderjongens, de eerste boeren, de knechten, het gevecht tegen het water.

De grootste stoommachine ter wereld: Aangekomen bij Cruquius Museum wordt via fysieke dans de architectuur van het gebouw op een nieuwe manier belicht. Choreograaf Erik Kaiel en zijn gezelschap Arch8 laten zich in hun voorstelling inspireren door de bewegende balansarmen en andere kenmerkende elementen van het gebouw.

De vruchten van het land: Tijdens de busreis terug worden kleine versnaperingen geserveerd die allen geproduceerd zijn op het nieuwe land van Haarlemmermeer.

HollandRoute
Retourtje Cruquius komt tot stand in samenwerking met de HollandRoute; een netwerk van vijftig industriële erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur binnen de Metropoolregio Amsterdam. De HollandRoute is weer deel van het Europese netwerk ‘European Route of Industrial Heritage (ERIH)’. Alle routepunten zijn via verkeersborden, een website, een app en diverse routes ontsloten en vertellen gezamenlijk het verhaal van de industrie van een gebied. Een van de ankerpunten van de HollandRoute is Cruquius Museum.