Al 100 jaar staat de Reddingsbrigade klaar

In de eerste week van de zomer kwam de Reddingsbrigade 96 keer in actie. 4 keer was dat voor een reddingsactie uit een levensbedreigende situatie. Gedurende 10 weken in de zomerperiode communiceert Reddingsbrigade Nederland wekelijks de hulpverleningen uitgevoerd door de lifeguards van de Reddingsbrigade op en om het water en geeft zij tips om veilig van het water te genieten. Vorig jaar kwam de Reddingsbrigade in de zomerperiode 7.416 keer in actie. Voorafgaand aan de zomer heeft de Reddingsbrigade in 2017 al 1.494 hulpverleningen uitgevoerd.

Afgelopen week kwamen de lifeguards van de Reddingsbrigade in actie op uiteenlopende meldingen. In 6 gevallen betrof het zwemmers die in de problemen waren gekomen en op verschillende locaties werd hulp geboden aan opvarenden van vaartuigen of andere watersporters, waaronder 15 kiters.

Reddingsbrigade Nederland viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. Al 100 jaar zet de Reddingsbrigade zich in om mensen te leren zichzelf en anderen te redden. Ook deze zomer staan de lifeguards van de Reddingsbrigade weer klaar om Nederland veilig van het water te laten genieten. Dat doen zij door preventief toezicht te houden bij het strand en recreatiegebieden en door advies te geven hoe en waar je veilig kan zwemmen. Hierdoor worden veel ongevallen voorkomen.

De 96 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen week:
6 keer kwamen de lifeguards in actie voor zwemmers in de problemen; 22 keer werden opvarenden geholpen; waarvan 15 kitesurfers; 2 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers; 47 keer werd er Eerste Hulp verleend; 15 keer stonden de vrijwilligers van de Reddingsbrigade klaar voor het verlenen van een dienst aan o.a. de collega’s van overige hulpdiensten en 4 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 4 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Tips van de Reddingsbrigade om komende zomer veilig van een dagje aan het water te genieten:

  • Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden.
  • Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen en doe uw kind een 06-polsbandje om.
  • Bedenk of je fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten en ga niet alleen zwemmen.
  • Als je het zwemmen niet machtig bent, ga dan maximaal tot je knieën te water.
  • Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt).
  • Kijk voor meer tips van de Reddingsbrigade om met het mooie weer veilig van een dagje aan het water te genieten op www.reddingsbrigade.nl/tips-en-vrije-tijd/

 

Foto: RL.Photographics