Afscheid Monique Klompé van Kunstkring Heemstede

Met een volzin, anno 1952, met teveel woorden, uitgesproken door de eerste voorzitter van de Kunstkring Heemstede, begon Monique Klompé haar bedankje aan het publiek en bestuur, op zondag 7 januari. Memorerend hoe zij die zes afgelopen jaren heeft beleefd met ledenverlies en hoogtepunten als de jaarlijkse presentaties in de Burgerzaal met soms tegenvallende presentatoren en de daaropvolgende zelfredzaamheid door zelf de microfoon te hanteren bij de presentaties. De viering van het 60-jarig jubileum op het Wilhelminaplein met heel veel muziek. Jammer dat het plein nog niet opgeleverd is, ze had het zo graag bij dit feest klaar gezien. Zij bedankte alle bestuursleden, met hen was het een eitje!

Opnieuw een optreden van de zangeres Nikitov, Niki Jacobs, zij zong precies tien jaar geleden ook al bij de Kunstkring. Zij zingt met een unieke benadering Jiddische liederen met een zuivere stem in die prachtige Oude Kerk met de begeleiding van Pieter Jan Cramer op piano en accordeon en de blaasinstrumenten van Stanislav Mitrovic. Twee virtuozen  die bekendstaan om hun humor, tragiek en  muzikaliteit die je meenemen naar de klanken van vroeger. Volksmuziek waarvan de toon en teksten meegaan van oud naar jong, generaties lang. Soms vrolijk, soms ontroerend, altijd mooi!

Na afloop deed burgemeester Marianne Heeremans haar ambtsketen om en bedankte de oud-voorzitter Monique Klompé voor haar betrokkenheid bij de cultuur in Heemstede en haar verdiensten voor het sociaal culturele werk waar zij als interimmanager de laatste jaren de twee organisaties Welzijn Ouderen Heemstede en Casca in stappen samengevoegd heeft en alweer een tijdje onder de naam WIJ Heemstede verder zijn gegaan. Edelsmid Agusto had een sieraad gemaakt van de merlet, het eendje zonder pootjes en snavel die in het gemeentewapen zit. Een zilveren merlet-speld die de burgemeester bij een totaal verraste Monique opspeldde. Een bijzondere middag van de Heemsteedse Kunstkring in die Oude Kerk die zo mooi gerenoveerd is om juist deze evenementen te kunnen houden.

Ton van den Brink