Academische statushouder krijgt kans aan universiteit

De heer dr. Ijaz Qadeer is een statushouder, die sinds drie jaar in Heemstede woont na, met zijn gezin, uit zijn geboorteland Pakistan te zijn gevlucht omdat hij daar werd bedreigd en vervolgd vanwege zijn godsdienst.

In Pakistan was Ijaz dierenarts en gepromoveerd onderzoeker o.a. op het vlak van IVF met zeboes. Een zeboe is een bult rund dat in de tropen leeft. 

Eenmaal in Nederland ging het uiteraard eerst om taal-taal-taal. Ijaz heeft op het hoogste niveau alle examens gehaald. Maar dan? Zoals voor elke nieuwe Nederlander geldt: vind maar eens werk in je eigen vak. Zoals hijzelf zegt: “Ik heb elke steen omgekeerd op sollicitatiegebied.” Uitgebreide CV’s naar alle universiteiten gestuurd, op alle eventueel geschikte vacatures geschreven. Bijvoorbeeld om de voortplanting bij slakken te bestuderen. Het was een dag- én nachtklus.” En toen… kreeg hij een tip: Er is een speciaal fonds, ‘Vluchtelingen in de Wetenschap’. Gekoppeld aan lopende onderzoeksprogramma’s kunnen daarmee twaalf  academische statushouders een plek aan een universiteit krijgen. En Ijaz is één van die twaalf geworden! En zo komen we bij de zebravisjes.

Voor dit project over bijziendheid van professor Caroline Klaver (epidemioloog en oogarts,  gespecialiseerd in  de genetica van oogziekten,werkzaam aan het Erasmus MC) en onder begeleiding van de directeur van het Erasmus Dierexperimenteel Centrum, dr. Martje Fentener van Vlissingen, gaat Ijaz een systeem opzetten om genetisch gemodificeerde zebravislijnen te archiveren door het sperma in te vriezen voor dit onderzoek.

Zebravisjes worden tegenwoordig beschouwd als de ‘nieuwe muizen’ voor humaan onderzoek als proefdiermodel. Het blijkt namelijk dat zebravisjes voor ruim 70% dezelfde genen hebben als mensen. Ze planten zich veel sneller voort dan muizen. De bevruchting en de embryonale ontwikkeling gebeuren in het wateren de embryo’s zijn doorzichtig. 

En zo ging Ijaz van Pakistan naar Nederland en van de zeboe naar het zebravisje. Een prachtig verhaal hoe een leven, hoewel niet uit vrije wil, zo’n bijzondere wending kan krijgen. Deze ervaring zal ongetwijfeld een warme aanbeveling zijn bij het vinden van werk in de nabije toekomst. 

Ingrid van de Kasteele

Op de foto v.l.n.r. Martje Fentener van Vlissingen, Ijaz Qadeer, Caroline Klaver, Nico Schulte Nordholt, degene die Ijaz de tip gaf.